Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και το βιβλιοπωλείο ΠΕΡΙ... ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Σφακιανάκη

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα Πολύκεντρο Νεολαίας, Αδρόγεω 3, Ηράκλειο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αντιγόνη Ανδρεάκη, δημοσιογράφος
Μανόλης Ζαχαριάδης
Ηρώ Σκάρου, συγγραφέας
 

Σύνοψη του βιβλίου "Η σκιά του κυβερνήτη"

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.

Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα. Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

Από: public.gr