Σητεία: Το διαμάντι της Κρήτης από ψηλά (Βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta

Σε απόσταση 70 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, σας περιμένει η όμορφη πόλη της Σητείας, γενέτειρα του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου. Κτισμένη αμφιθεατρικά, με τα κομψά της κτίρια και το δραστήριο λιμάνι, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήρεμες διακοπές όλο τον χρόνο.

Απολαύστε τον περίπατό σας στο πεζοδρομημένο λιμάνι, με τα καφέ, τις ταβέρνες, τα μοδάτα μπαράκια αλλά και τα παραδοσιακά ρακάδικα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

Το «Επαρχείο»,το βενετσιάνικο φρούριο Καζάρμα (13ου αι.), το εκκλησάκι της Ανάληψης του Σωτήρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα όλων των εποχών από την ευρύτερη περιοχή καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, με πλούσια συλλογή από υφαντά, παραδοσιακά εργαλεία, φορεσιές.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται επίσης:

Ο πρωτομινωϊκός οικισμός, στο χωριό Πετράς (2 χλμ. Α) με το ανακτορικό συγκρότημα (έκτασης 3 στρ.), ερείπια κατοικιών, κυκλώπεια τείχη κ.ά. Εδώ βρίσκεται, επίσης, το σπίτι του Β. Κορνάρου.

  • Το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.
  • Το φαράγγι των Αγίων Πάντων.
  • Το χωριό Σταυρωμένος (7 χλμ. Ν), με την όμορφη θέα στον κόλπο της Σητείας.
  • Η μοναδική στο είδος της ελλειπτική μινωική οικία, κοντά στο χωριό Χαμέζι (11 χλμ. Δ).
  • Τα ερείπια της ενετικής Σητείας, στον λόφο Λιόπετρο (14,5 19 χλμ. Δ), με τη θαυμάσια θέα.
  • Τα χωριά Σανδάλι, με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, Kατσιδώνι και Ζου, με μια αξιόλογη μινωική οικία σε καταπράσινη ρεματιά με πηγές.
  • Το σπήλαιο του Περιστερά, με τα μινωικά ευρήματα, κοντά στο χωριό Καρύδι (18 χλμ. ΝΑ).
  • Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πραισού, κοντά στο χωριό Νέα Πραισός.
  • Τα τρία νησάκια Διονυσιάδες, καταφύγιο του γερακιού της Ελεονώρας.

Πού να κολυμπήσετε;

Για τις πρώτες σας βουτιές προτιμείστε τις κοντινές παραλίες στον Πετρά και στην Αγία Φωτιά. Αξιόλογες ακόμη είναι η Χιόνα αλλά και η Ερημούπολη, με θέα το νησάκι Ελάσα. Για τους οπαδούς του windsurf ενδείκνυται η παραλία του Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο, ενώ οι λάτρεις των καταδύσεων θα βρουν τον δικό τους παράδεισο στο Κάβο Σίδερο.

Κανείς βέβαια δεν φεύγει από τη περιοχή χωρίς να επισκεφθεί το διάσημο Βάι (94 χλμ ΒΑ από τον Άγιο Νικόλαο) με το φοινικόδασος και την όμορφη οργανωμένη παραλία. Επίσης, η αρχαία Ίτανος – μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της δωρικής Κρήτης – και η ιστορική Μονή Τοπλού αφιερωμένη στην Παναγία Ακρωτηριανή δεν πρέπει να λείψουν από το πρόγραμμά σας.

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, αξίζει τον κόπο να φτάσετε μέχρι την Κάτω Ζάκρο, με το γνωστό Μινωικό Ανάκτορο αλλά και τον Ξηρόκαμπο με την εξωτική παραλία.

Αν έχετε όρεξη για βαρκάδα, σε κοντινή απόσταση από το ακρωτήριο Γούδουρας βρίσκεται το Γαιδουρονήσι (Χρυσή) με τις εκπληκτικές λευκές αμμουδιές, τις πορφύρες και τους κέδρους.

Πηγή