Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: Δαρβινική Δευτέρα με θέμα τον καρκίνο - Ειδήσεις Pancreta

Ο καρκίνος έχει αγγίξει τις ζωές όλων μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τον έχουν αποκαλέσει αυτοκράτορα των ασθενειών και, παρά την ιλιγγιώδη πρόοδο της επιστήμης, φαίνεται ακόμα ως ένας ανίκητος εχθρός.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο καρκίνος ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ασθένειες και αποτελεί μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση της παθολογίας; Το θέμα θα διαπραγματευθεί ο Δημήτρης Μαυρουδής, Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Στην εισήγησή του με τον τίτλο «Η νομοτέλεια του καρκίνου» ο κ. Μαυρουδής θα απαντήσει στα ερωτήματα τι είναι ο καρκίνος και που οφείλεται, πόσο συχνός είναι, τι τον προκαλεί και εάν μπορούμε να τον αποφύγουμε ή να τον θεραπεύσουμε.

Η καρκινογένεση θα εξετασθεί ως μια άλλη περίπτωση αλληλεπίδρασης γονιδίων και περιβάλλοντος (δηλαδή τρόπου ζωής) από την οποία δεν μπορεί να εξαιρεθεί το στοιχείο της τυχαιότητας.

Πρόκειται δηλαδή για μια δαρβινική αιτιοκρατία που οδηγεί σε ένα επί πλέον ερώτημα: είναι ο καρκίνος μια νομοτελειακή κατάληξη των βιολογικών νόμων; Τέλος, θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις και οι διαφαινόμενες ελπίδες στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Την εισήγηση θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση.
Δευτέρα 19-3-2018, 7μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είσοδος ελεύθερη», καταλήγει η σχετική ανακοινωση.