Συνάντηση των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Παραλιακή, Ηράκλειο, Κρήτης) θα φιλοξενήσει στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2017 μια σημαντική συνάντηση της CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities, https://www.cetaf.org ), της μεγαλύτερης κοινοπραξίας των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Βοτανικών κήπων κι άλλων φορέων Φυσικής Ιστορίας από ολόκληρη την Ευρώπη με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Στην παραπάνω συνάντηση το ΜΦΙΚ θα υποδεχτεί περίπου 50 Διευθυντικά & Επιστημονικά Στελέχη από 33 μέλη της CETAF που αντιπροσωπεύουν 59 Ευρωπαϊκούς φορείς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη CETAF.

Όλα τα μεγάλα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της Ευρώπης όπως του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βιέννης, της Βουδαπέστης κ.ά. τα οποία διαθέτουν πλούσιες συλλογές, εκατομμυρίων ειδών πανίδας και χλωρίδας και δειγμάτων γεωποικιλότητας, εκπροσωπούνται και είναι μέλη της CETAF. Έτσι η CETAF, μέσα από τις συλλογές των Μουσείων της, κατέχει το 80% της παγκόσμιας καταγεγραμμένης βιοποικιλότητας, συνοδευόμενης με τα στοιχεία που την περιγράφουν, ενώ παράλληλα συνδέει μεταξύ τους πάνω από 5000 επιστήμονες στην Ευρώπη. Τέλος προωθεί τις συνέργειες μεταξύ των φορέων της, την έρευνα μέσα από Ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα ενώ συμμετέχει δυναμικά στο επιστημονικό γίγνεσθαι και στην επιστημονική πολιτική για τη βιοποικιλότητα, τη γεωποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Την έναρξη της συνάντησης, στις 3 Οκτωβρίου, στις 13:00, θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης , καθ. Οδυσσέας Ζώρας και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καθ. Μωυσής Μυλωνάς. Η συνάντηση θα είναι ανοικτή μόνο για το επιστημονικό προσωπικό του ΜΦΙΚ.

πηγή