Τη Δευτέρα (21/11) πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΪΣ η παρουσίαση των προτάσεων των εταιρειών Deloitte και PwC, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί η Super League. Τα μέλη της διοργανώτριας είχαν αναθέσει σε αυτές τις εταιρείες τη διενέργεια έρευνας, με σκοπό να παραθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το πρωτάθλημα και να είναι πιο βιώσιμο οικονομικά.

Deloitte και PwC κατέθεσαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά σε πρωτάθλημα 16 ομάδων, με 1 γύρο κανονικής διάρκειας και μίνι πρωτάθλημα 2 groups των οκτώ ομάδων. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα μονομαχήσουν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα "παλέψουν" να αποφύγουν τις δύο θέσεις του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League. Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 232, 29 ο αριθμός των αγωνιστικών.

Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με πρωτάθλημα 14 ομάδων. Η κανονική διάρκεια θα έχει δύο γύρους. Ακολούθως, θα συγκροτηθούν 2 γκρουπ, το ένα από τις θέσεις 1-7 και το άλλο από τις θέσεις 8-14. Οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε μίνι πρωτάθλημα 2 γύρων. Το πρώτο γκρουπ θα συμμετάσχει σε αγώνες για την άνοδο και των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ το άλλο για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η 2η θέση υποβιβασμού θα κριθεί κατόπιν μπαράζ με τον 2ο της Football League.  Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 266, ενώ ο αριθμός των αγωνιστικών 40 (με 2 ρεπό ανά ομάδα).

Η τρίτη πρόταση αφορά σε πρωτάθλημα 14 ομάδων. Η κανονική διάρκεια θα έχει 2 γύρους, ενώ εν συνεχεία θα υπάρξει μίνι πρωτάθλημα 2 γκρουπ των έξι ομάδων. Σε μίνι πρωτάθλημα 2 γύρων οι ομάδες των θέσεων 1-6 θα παίξουν για την ανάδειξη των θέσεων πρωταθλητή και Ευρώπης, ο 7ος απλά θα έχει εξασφαλίσει την παραμονή, ενώ οι ομάδες των θέσεων 8-13 θα παλέψουν να μείνουν στην κατηγορία. Μία ομάδα θα υποβιβαστεί. Ο 14ος του πρωταθλήματος πάει σε απευθείας υποβιβασμό. Ο συνολικός αριθμός αγώνων θα είναι 242, ενώ ο αριθμός των αγωνιστικών 36.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, υποστήριξε ότι τις προτάσεις αυτές θα τις έκανε οποιοσδήποτε από τους 16 ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League και ότι στο 80% των ομάδων, το 60%-70% των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. "Θα ήθελα η έρευνα να αφορά στο πώς γίνεται η κατανομή των τηλεοπτικών στην Ευρώπη, αλλιώς η παρουσίαση δεν έχει νόημα". Απάντηση δεν πήρε και αποχώρησε.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι των ομάδων που έδωσαν το παρών στην παρουσίαση, λέγοντας ότι τα σημαντικά θέματα λίγοι είναι εκείνοι που τα ξεκινούν. "Εύχομαι οι επόμενες μέρες να είναι καλύτερες από αυτές που προηγήθηκαν. Είναι μακράν από τις καλύτερες έρευνες για αυτό το σκοπό. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το πρωτάθλημά μας" δήλωσε.

Photo Credits: Action Images

πηγή


Πηγή: pancreta