ΙΝΤΙΜΕ
 
Επίσημα εμπορικά... βαφτίσια για την «Αγια-Σοφιά», που για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της θα έχει το όνομα του βασικού χορηγού τής ΠΑΕ ΑΕΚ

Από την αρχή της διαδικασίας και για να γίνει πράξη το πλάνο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, το ζήτημα της εμπορικής ονομασίας ήταν στο επίκεντρο. Από χθες έχει επίσημα τελειώσει και αυτό. Εγιναν τα... εμπορικά βαφτίσια της «Αγια-Σοφιάς», που πλέον θα λέγεται «OPAP Arena». Το ανακοίνωσε ως ανάδοχος ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, στην επίσημη εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ, στον περιβάλλοντα χώρο της αίθουσας «Φάρος» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από πλευράς ΑΕΚ έδωσε φυσικά το «παρών» το πρόσωπο που τη συνδέει με τον ΟΠΑΠ, το αφεντικό της ομάδας, Δημήτρης Μελισσανίδης. Δεν ήταν όμως μέσα στους ομιλητές. Εκτός από τον «Τίγρη», βρέθηκε εκεί όλη η ποδοσφαιρική ομάδα, ο Μάσιμο Καρέρα, το τεχνικό τιμ και ο τεχνικός διευθυντής Ιλια Ιβιτς.

Εκτός από τον Γιαν Κάρας, που μίλησε για αλλαγή των δεδομένων στον χώρο των αθλητικών χορηγιών στην Ελλάδα με τη συμφωνία για το γήπεδο της ΑΕΚ, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου, και ο project manager του έργου, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ο τελευταίος έκανε και μια virtual ξενάγηση στο νέο γήπεδο, του οποίου οι εσωτερικοί χώροι είναι ήδη υπό διαμόρφωση.

Πρακτικά για την ΑΕΚ η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ονοματοδοσία σημαίνει και το κλείσιμο όλου του οικονομικού πλάνου για το νέο γήπεδο. Η αυτοχρηματοδότηση, με την οποία ολοκληρώθηκαν στην ουσία δύο φάσεις της κατασκευής, η επιχορήγηση από την περιφέρεια για τους εσωτερικούς χώρους και τα έσοδα από την εμπορική ονομασία ήταν από την αρχή οι βασικοί άξονες του χρηματοδοτικού πλάνου.

Πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει πενταετή διάρκεια. Το ποσό που θα πάρει η ΑΕΚ δεν έχει γίνει γνωστό και δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να ανακοινωθεί επίσημα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συνολικά για τα πέντε χρόνια φτάνει τα 10 εκατομμύρια, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει επίσημα κάτι για νούμερα. Πάντως από την αρχή κάπου εκεί ήταν ο στόχος που είχε θέσει ο Μελισσανίδης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το «Αγια-Σοφιά» θα αρχίσει να χάνει έδαφος στην επικοινωνιακή προώθηση της ΠΑΕ υπέρ του «OPAP Arena». Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που γίνεται τέτοια συμφωνία. Τα δύο γήπεδα που φτιάχτηκαν πιο πρόσφατα, δηλαδή του Ολυμπιακού και της Λάρισας, δεν έχουν εμπορική ονομασία.

Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα. Αν πάρουμε τα πράγματα από πλευράς χρόνων, με την υπογειοποίηση να προβλέπεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου του 2021 (ίσως και νωρίτερα), με τις εργασίες για τους εσωτερικούς χώρους και το κτίριο που θα φιλοξενήσει τα μουσεία να είναι ήδη σε εξέλιξη, ο στόχος να μπει η Ενωση στο νέο της γήπεδο με το ξεκίνημα της μεθεπόμενης σεζόν δεν μοιάζει καθόλου ανέφικτος. Ο ίδιος ο Μελισσανίδης φαίνεται να τον θεωρεί δεδομένο μάλιστα, άσχετα αν επίσημα η ΑΕΚ δεν ανοίγεται.

Τάσος Τσατάλης


Πηγή: efsyn.gr