Την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και τόνισε ότι μπροστά στην «τεράστια ανθρωπιστική κρίση» πρέπει «να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα».

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες... Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν τη συνάντηση. Όπως, είπε, όλοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων υπάρχει μια «είσοδος».

«Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης», είπε, τονίζοντας πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι εποικοδομητικές οι σημερινές συζητήσεις, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να επιλυθεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Ερωτηθείς για την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Όπως ανέφερε ως το τέλος του χρόνου, πέντε hotspots θα είναι έτοιμα στα νησιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το hotspot της Λέσβου θα είναι έτοιμο ως το τέλος του Νοεμβρίου και ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν και τα υπόλοιπα τέσσερα hotspots. Τόνισε, ωστόσο, ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το ζήτημα.

Συνεργασία για την κατανομή

Η πρωτοβουλία αυτή του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -που παραξένεψε πολλούς δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τουσκ είναι αυτός που συγκαλεί Συνόδους Κορυφής ως προεδρεύων της Ε.Ε.- στόχο έχει να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προσερχόμενος στη διάσκεψη έκανε λόγο για μια «παγκόσμια πρόκληση», ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν «μαζί», αντί να «ψάχνουν για ατομικές λύσεις». Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων». Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα κυβερνώντα κόμματα στο Βερολίνο που εμφανίζονται διχασμένα για την πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι τα ποσοστά Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 (36%), αν και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνεται να μπορούν να επωφεληθούν και μένουν στάσιμοι στο 26%. Κερδισμένοι είναι μόνο οι Πράσινοι, κατά μια ποσοστιαία μονάδα.   

Επείγουσα ανάγκη για μέτρα

H Ύπατη Εκπρόσωπος  της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».

Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, τόνισε ο Λουξεμβούργιος υπ. Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν, καθώς όπως είπε, είναι αδύνατο για την Αθήνα να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία.

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Στη μίνι σύνοδο μετέχουν ακόμα οι εκτός Ε.Ε. χώρες:  

► Η Σερβία που δηλώνει μεν έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά ζητά «μια συνολική λύση».

►  Και τα Σκόπια, που εκπροσωπούνται από τον προέδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος υποστηρίζοντας ότι έχει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα αναμένοντας να γίνουν δεκτές, υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η συνεργασία με την Αθήνα ήταν πολύ χαμηλή. 


Πηγή: efsyn.gr