Mε την οριστική αποπομπή της τέως πλέον γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η κυβέρνηση, εκτός από ένα σαφές μήνυμα των διαθέσεών της να ελέγξει κρίσιμους τομείς άσκησης της διοίκησης, μοιάζει να σηκώνει το ανάστημά της απέναντι σε ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα νήματα με την υπόθεση της εταιρείας GENNET.

Η GENNET Α.Ε., που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο λόγω της εντολής επανελέγχου για βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 78 εκατ., προήλθε από τη ΝΑΜΑΚΟ Α.Ε.

Η τελευταία άλλαξε ονομασία μετά το 2004, όταν ο πρόεδρός της, Αβραάμ Τσουκαλίδης αποχώρησε από την Intracom (με μεγάλο πακέτο μετοχών της Intralot, αφού πρώτα είχε αθωωθεί με βούλευμα από τις κατηγορίες για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Siemens).

Ετερος μεγαλομέτοχος της GENNET είναι ο Δημήτρης Κλώνης, νυν πρόεδρος της Intracom Συμμετοχών, επί χρόνια στέλεχος της εταιρείας και στενός συνεργάτης του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ενας από τους σημαντικότερους πελάτες μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές, της PriceWaterHouseCoopers, δεν είναι άλλος από την Intracom. Νυν διευθύνων σύμβουλος της PWC και πρώην προϊστάμενος της Κατερίνας Σαββαΐδου την εποχή που ήταν ανώτατο στέλεχος στην εταιρεία (senior tax advisor) είναι ο Μάριος Ψάλτης.

Ορκωτός ελεγκτής, μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών της Ελλάδας, Αγγλίας και Κύπρου, εργάζεται στην PriceWaterHouseCoopers από τον Δεκέμβριο του 1998 και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου την 1η Ιουλίου 2009.

Οι πελάτες

H PWC υπέγραφε τον ισολογισμό της HellasOnLine, όταν ακόμα η εταιρεία ανήκε στον όμιλο της Ιntracom. Είναι προφανές επομένως πως η PWC έχει κάθε λόγο να προστατέψει τα συμφέροντα των κορυφαίων πελατών της και των ανθρώπων τους.

Τι λόγο μπορεί να έχει «να προστατέψει» συγκεκριμένους ανθρώπους η γενική γραμματέας μιας Ανεξάρτητης Αρχής, η ανεξαρτησία της οποίας μοιάζει να «απειλείται» τώρα, σύμφωνα με εφημερίδες του συντηρητικού χώρου; Την απάντηση όπως και να έχει θα τη δώσει πλέον η Δικαιοσύνη.

Ομως το σκάνδαλο GENNET, που ήρθε αυτές τις μέρες στην επιφάνεια από τα στοιχεία-φωτιά που περιέχονται στον φάκελο των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελικής Τριανταφύλλου, σχετίζεται άμεσα με δύο στελέχη συνδεόμενα απευθείας με τον όμιλο Ιntracom. Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος τρία στελέχη της εταιρείας GENNET κατηγορούνται ότι δάνειζαν με ετήσια επιτόκια από 38,62% έως και 205,12%.

Οι υπεύθυνοι της GENNET αντιμετωπίζουν, επίσης, και ποινικές διώξεις για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων μεγάλου ύψους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι τρεις ιδιοκτήτες της εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Αλέξανδρος Μαρτίνης και Δημήτρης Κλώνης (ο πρώτος και ο τρίτος συνδέονται άμεσα με την Ιntracom) ήταν πρόσωπα εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί το 2013 περιοριστικά μέτρα με τις διατάξεις του νόμου 2523/1997, τα οποία ήρθησαν παραδόξως τον Μάιο του 2013, μόλις λίγους μήνες μετά την επιβολή τους.

Το σκάνδαλο του ΟΤΕ

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριος Ψάλτης της PWC είχε κληθεί στη Βουλή ως μάρτυρας του σκανδάλου OTE-Siemens. Ο λόγος της κλήσης ήταν το γεγονός πως, σύμφωνα με εκθέσεις της εταιρείας, ο ΟΤΕ και το ελληνικό Δημόσιο δεν είχαν υποστεί καμία ζημιά από τις συμβάσεις με τον γερμανικό κολοσσό. Η επιτροπή της Βουλής ζητούσε εξηγήσεις καθώς θεωρούσε μη αληθή τα στοιχεία.

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης διαβάζουμε την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Ο ίδιος ο κ. Βουρλούμης που έδωσε αυτή την εντολή τού “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει” στην εταιρεία του κ. Ψάλτη, ισχυρίστηκε ότι όταν μετά από χρόνια μειώθηκε η αγορά από τη Siemens και την Ιntracom και αγόραζε από αλλού τα ίδια προϊόντα, πέτυχε πολύ χαμηλότερες τιμές. [...] δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ότι αυτό μας ζήτησε αυτός που μας πλήρωσε.

Διότι εάν αυτό που του ζήτησε αυτός που τους πλήρωσε, η διοίκηση του ΟΤΕ, είναι αντίθετο με τη δεοντολογία που υπαγορεύει το πώς διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι, τότε υπάρχουν θέματα ευθυνών και για την PriceWaterHouse.

Αφήστε που η πιάτσα λέει ότι τους ελέγχους για τις δουλειές της Siemens ειδικά εκεί που γίνονταν με μίζες, περιέργως τις αναλάμβανε ως ένα είδος μονοπωλίου η PriceWaterHouse, πριν αναλάβει ο κ. Ψάλτης επικεφαλής. Εμείς όμως τα ψάχνουμε όλα». Μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση όντως θα τα ψάξει όλα.


Πηγή: efsyn.gr