«Πυρά» και κόντρες στη Βουλή για πόρισμα εξεταστικής περί δανείων και διαπραγμάτευση - Ειδήσεις Pancreta

Ένταση και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα -Μητσοτάκη, πυροδότησε στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα δάνεια σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συζήτηση ξέφυγε από το περιεχόμενο και προσέγγισε την οικονομία,αλλά και την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Το κλίμα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς έφτασε στο κόκκινο με τις δευτερολογίες.

«Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία», είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Κ.Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις που προέβαλε για τη διαπλοκή. «Δεν ανοίγουμε το θέμα της διαπλοκής επειδή έχουμε εκδικητική διάθεση ή ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει βαθειά απαίτηση από το λαό να βγουν όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη θα επιρρίψει ευθύνες όταν κρίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει «στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος». «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα» είπε. «Εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην εξουσία, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο κ. Τσίπρας τόνισε οτι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική και από κάθε συνταγματική λογική, υπογράμμισε, σημειώνοντας οτι το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πόσα εκατομμύρια έβαλαν στα μαύρα ταμεία τους Ν.Δ., και ΠΑΣΟΚ και που κατέληξαν αυτά;

mitsotakis-20Το γάντι είχε σηκώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος ζήτησε πολιτική αλλαγή το συντομότερο, εξαπολύοντας σφοδρή προσωπική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα. Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη παρατηρώντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αν το δίλημμα του 2015 ήταν Γκρεξιτ ή τρίτο μνημόνιο σήμερα το κανετε γκρέξιτ ή τέταρτο μνημόνιο επανλαμβάνοντας τα ίδια λάθη.

Μετά τις ομιλίες Τσίπρα-Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε πως υπάρχει διάσταση απόψεων Τσίπρα -Τσακαλώτου και για αυτό ο πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε το λόγο στον ύπουργό Οικονομικών. Κυβερνητικές πηγές αργότερα διέψευδαν με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι αν γράψετε για διάσταση απόψεων, να πείτε και την πηγή που σας το είπε, εννοώντας προφανώς τον εκπρόσωπο της ΝΔ.

Διάψευση
«Είτε κακοπροαίρετες, είτε λόγω έλλειψης γνώσης της αρχιτεκτονικής του προγράμματος» χαρακτηρίζονται αναφορές περί υλοποίησης «μόνο του 1/3» των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, από στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Όπως ειδικότερα επισημαίνεται:
-Το 1/3 των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη υλοποιηθεί
-Το 1/3 έχει κλείσει και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί
-Το υπόλοιπο 1/3 έχει εξασφαλίσει συμφωνία για το 95% και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και σε ένα «μικρό δημοσιονομικό» για το 2018.
Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνεται ότι τόσο ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, όσο και το ΔΝΤ θεωρούν «φυσιολογικές» τις καθυστερήσεις, έως το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική του προγράμματος, αφορά στην καταρχήν συμφωνία επί του συνόλου (Staff Level Agreement) των προαπαιτουμένων (prior actions), τα οποία στην συνέχεια υλοποιούνται και ακολουθεί αναφορά (report) προς το Eurogroup το οποίο κλείνει και τυπικά την αξιολόγηση.
Επιπλέον, σημειώνεται, ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και είναι εκτός πεδίου του υπάρχοντος προγράμματος.
Στο περιθώριο συζήτησης που γίνεται στην βουλή και εκτιμήσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι «απόψε επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης», οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά.

gennimata-vouli20«Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία της και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή της για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ. Όσο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι εκπληρώνει τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων του και επανέλαβε ότι πλαστογραφήθηκε η κατάθεση του κ. Σαλαγιάννη. Νωρίτερα τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής, σημειώνοντας πως «η λύση δεν είναι στην παλιννόστηση της Δεξιάς ούτε στις απαιτήσεις Σόιμπλε».

koutsoubas-vouli20Ο «μπαμπούλας» της πολιτικής αστάθειας, αλλά και το σενάριο των ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα αστικά κόμματα με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε και την ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής, στόχο έχουν να «αμπαλάρουν» το επόμενο πακέτο μέτρων που ετοιμάζετε, τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας,χαρακτήρισε ανθρακες το θησαυρό του πορίσματος σημειώνοντας οτι η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή παραμένουν, και δεν αντιμετωπίστηκαν.

theodorakis-vouli20Ή κλείστε την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

kammenos«Από αύριο πρέπει να παρέμβουν δεκαπέντε εισαγγελείς, εισαγγελείς, εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των μμε και των κομμάτων, ως «την πλέον επιτυχή». Εξάλλου, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι συνεχίζεται το «μπούλινγκ» εναντίον πολιτικών προσώπων και αναφέρθηκε στο θέμα της δικαστικής αναμέτρησης που εξελίσσεται ανάμεσα στον ίδιο και τον εκδότη και τον διευθυντή των «Παραπολιτικών».

leventisΕπικριτικός για τα αποτελέσματα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και για το πόρισμα που εκδόθηκε, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε κανένα νόημα η σύσταση της, γιατί τίποτα δεν θεράπευσε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε για δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν», ενώ παράλληλα εξέφρασε την διαφωνία του στο να ψηφίσει η Βουλή ρύθμιση για να σωθεί το εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ.

Ο κ. Λεβέντης προέβλεψε τέλος, ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές, θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ αλλά, όπως είπε, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να κόψει συντάξεις, «θα κάτσει 4-5 μήνες και θα καταρρεύσει» και έτσι «θα γίνουν ξανά εκλογές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, και τότε ο ελληνικός λαός θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».

πηγή


Πηγή: pancreta