Θετικό το Βερολίνο στην πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος - Ειδήσεις Pancreta

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι για το οποίο αναχωρεί σήμερα το βράδυ, όπου στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Αραβακά Εμιράτα με τη Γαλλία, πρόκειται να συναντήσει το Φ. Ολάντ και πιθανότατα την Α. Μέρκελ.

Η σημασία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη δεδομένου ότι μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με τον γάλλο πρόεδρο όσο και με τη γερμανίδα καγκελάριο αφενός το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αφετέρου το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ, όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε το τελευταίο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία. Ωστόσο παραπένει άγνωστο τούτη την ώρα ποιο είναι το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας. Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ πάντως σημειώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα φτάνει μόλις τα έξι δισ. ευρώ .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιο είναι ότι αναζητείται λύση τόσο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όσο και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εξάλλου χθες Τετάρτη ήρθε στο φως το σχέδιο του ESM για μείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 22% το 2060. Πρόκειται για πλάνο του Μηχανισμού Σταθερότητας το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα και το οποίο περιλαμβάνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα «κλειδώνει» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Συγκεκριμένα ο ESM προτείνει την ανταλλαγή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έναντι σταθερών επιτοκίων, την εφαρμογή swap επιτοκίων για να καθοριστούν οι δόσεις που καταβάλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια του ESM καθώς και κάποιες μελλοντικές εκταμιεύσεις δανείων προς την Ελλάδα με σταθερό επιτόκιο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εισηγείται παράλληλα την επιμήκυνση ορισμένων δανείων από τα 28,3 έτη στα 32,5, και την άρση της ποινής στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, σε σχέση με τους παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως, ενώ τα μέτρα αυτά που παρουσιάζονται στο έγγραφο θα μειώσουν συνολικά κατά 21,8% του ΑΕΠ το χρέος το 2060, ο ESM προειδοποιεί στο έγγραφο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.

Φαίνεται μάλιστα πως η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι θετική, αφού σύμφωνα με πηγές της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάσσεται «επί της αρχής» υπέρ των προτάσεων του μηχανισμού. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα». Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

πηγή


Πηγή: pancreta