«Φουσκωμένος» κατά 2,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός στη Βουλή- Στις 10/12 η ψήφισή του - Ειδήσεις Pancreta

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Έως τις 10 Δεκεμβρίου η ψήφισή του, στα 2,5 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι.

Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

 

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Σημαντική υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1,032 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός και για το 2016.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,09% του ΑΕΠ σημαντικά υψηλότερο από τον αρχικό στόχο του 0,53% του ΑΕΠ. Γι' αυτό και όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, άμεσα θα εξετασθεί η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις κοινωνικής συνοχής και προστασίας.

 

Ειδικότερα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 εκτιμάται σε 2% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Προβλέπεται επίσης ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 έναντι αρνητικού ρυθμού 0,3% το 2016 ενώ προβλέπεται αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας από 21,8% στο 20,6% φέτος.

 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 176,5% του ΑΕΠ παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το 2016 που θα διαμορφωθεί στο 180,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο προβλέπεται να αυξηθεί σε απόλυτα μεγέθη και να ανέλθει στα 319,200 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 315,400 δισ. ευρώ το 2016.
 

Στόχος τα αυξημένα έσοδα

 

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος στη φορολογία και τα έσοδα που αναμένεται να αποφέρουν, περιγράφονται ως εξής:

 

  1. Η νέα κλίμακα και η μείωση του αφορολόγητου ορίου υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 988 εκατ. ευρώ
  2. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα φέρει στα κρατικά ταμεία 437 εκατ. ευρώ
  3. 736 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αναμόρφωση των συντελεστών και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  4. 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα
  5. 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα
  6. 91 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων
  7. 62 εκατ. ευρώ η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ
  8. 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια
  9. 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας
  10. 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων
  11. 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης
  12. 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.
Ειδικότερα οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη είναι:
 
- Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και
 
- Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.
Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:
 
• Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
 
• Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
 
• Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
• Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».
 

ΚΚΕ: Ο προϋπολογισμός του 2017 θα συνοδευτεί και με νέα μέτρα εις βάρος του λαού


«Ο προϋπολογισμός του 2017, «προϋπολογισμός της ανάπτυξης», όπως τον έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το νέο τσουνάμι φόρων, περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η όποια ανάκαμψη, όχι μόνο δεν θα φέρει πίσω τις τεράστιες απώλειες για το λαό, αλλά θα συνοδευτεί με νέα μέτρα σε βάρος του, που θα του επιβάλλονται μάλιστα με την απειλή του «κόφτη»» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ και καταλήγει: «Κι όλα αυτά, ενώ είναι στα σκαριά τα προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τους «εταίρους» της σε ΕΕ και ΔΝΤ και το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Πηγή: pancreta