Προαναγγέλλει νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ η Ν.Δ. - Ειδήσεις Pancreta

Νέο ναυάγιο στην υπόθεση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προοιωνίζονται οι δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι τονίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί», αξιώνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να πάρει πίσω σχεδόν το σύνολο των αποφάσεών της που αφορούν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 

Μία ημέρα πριν από τη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ, ο γραμματέας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, κάλεσαν την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές» και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέτοντας ταυτόχρονα τις παρακάτω τρεις «συγκεκριμένες, αυτονόητες και ρεαλιστικές προϋποθέσεις», για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:

1. Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο Ε.Σ.Ρ. τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο Ε.Σ.Ρ.

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ., καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία.

3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης.

«Πρέπει ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί για την κατάργηση του αριθμού 4 για τις άδειες και του άρθρου 2Α, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι συζητήσεις για την συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Ν. Δένδιας αντέκρουσαν το επιχείρημα πως η Ν.Δ. φέρεται απομονωμένη μετά τις αποφάσεις ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να στηρίξουν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή. 

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιζητά τη συναίνεση και τη σύσταση του ΕΣΡ, «γιατί ξέρει ότι ένα πραγματικά ανεξάρτητο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν θα κλείσει κανένα κανάλι, αλλά και επειδή επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει άλλοθι για ένα νέο "νόμο Παππά"».


Πηγή: efsyn.gr