Προεκλογικός Μητσοτάκης από τα Χανιά - Κάλεσμα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ - Ειδήσεις Pancreta

Σε... προεκλογικούς τόνους κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά δηλώνοντας έτοιμος «να αλλάξει τη ρότα της Ελλάδας» ενώ αφού επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση έκανε άνοιγμα στους Κρητικούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους πίσω στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΝΟΔΕ Χανίων και Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας» ενώ απευθυνόμενος προς τους Κρητικούς προς ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Πολλοί από αυτούς, κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα φαντάζονταν ότι τα πράγματα, δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Είδατε ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα, αλλά σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ελάτε να δημιουργήσουμε μία πραγματική σχέση εμπιστοσύνης».

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δυτική Κρήτη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη με επισκέψεις στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ίδρυμα Βενιζέλου, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, καθώς και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ενώ θα έχει συναντήσεις με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της δυτικής Κρήτης στο Επιμελητήριο Χανίων.

Το πλήρες κείμενο της χθεσινής ομιλίας:

Φίλες και Φίλοι,

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Νεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες,

Ένα ειλικρινές και ολόθερμο ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την σημερινή συγκλονιστική παρουσία σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Αφήσατε επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, σε μια μέρα και ώρα δύσκολη, για να έρθετε σήμερα εδώ και να μου πείτε από κοντά το καλώς όρισες Κυριάκο.

Σας ευχαριστώ. Και δεσμεύομαι, ότι την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, όταν θα έρθει η ώρα, που κοντοζυγώνει πιστέψτε με, θα σας την επιστρέψω. 

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μέρα είναι πολύ ξεχωριστή για εμένα. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική ομιλία στην Κρήτη, από τότε που εκλέχτηκα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Νοιώθω λοιπόν ξεχωριστή χαρά, αληθινή τιμή και συγκίνηση που είμαι σήμερα μαζί σας.  Γυρίζω στον τόπο μου, στις ρίζες μου. Με πλήρη επίγνωση των ιστορικών και πολιτικών συμβολισμών. Για να σας ζητήσω να βρεθείτε και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Η Κρήτη μας είναι το νησί της ιστορίας και των θρύλων, του πολιτισμού και της πολιτικής. Των γραμμάτων και των αρμάτων. Το νησί των μεγάλων δημοκρατικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Το νησί του Ελευθέριου Βενιζέλου. Του φιλελεύθερου δημοκρατικού κέντρου. Των μεγάλων υπερβάσεων. Των τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

Η Κρήτη, που στο διάβα των χιλιετιών, όπως λέει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης στη «Μάχη της Κρήτης», έχει κάνει τρόπο ζωής, «να σώζει και να σώζεται. Και πάντα να αντικρύζει πρόσωπο με πρόσωπο τη θεά εκείνη που δεν κάνει τα χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός. Την αγέλαστη κι αδάκρυτη θεά: Την Ευθύνη». Και σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν, πολιτική και πολίτες επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα αυτήν την πανάρχαια θεά, που έμαθε την Κρήτη «να σώζει και να σώζεται: Την Ευθύνη».

Γιατί, φίλες και φίλοι, η ευθύνη γεννά την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι το πρώτο και καθοριστικό προαπαιτούμενο για να αρχίσει η Ελλάδα μας και ο λαός μας να ανασαίνουν πάλι κανονικά και ελεύθερα.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ κάτι που είμαι βέβαιος ότι περνά από το μυαλό και την καρδιά όλων μας. Ήθελα και είμαι σίγουρος ότι το θέλατε και εσείς απόψε, εδώ μαζί μας, να είναι ο αθεράπευτα Κρητικός και πολιτικός Ηγέτης - Δάσκαλος του καθήκοντος και της ευθύνης, ο πατέρας μου, ο Κώστας Μητσοτάκης. Σας μεταφέρω την αγάπη και την έγνοια του για την Κρήτη και τους ανθρώπους της μαζί με την διαβεβαίωση ότι, πρώτα ο Θεός, στην εκδήλωση για τη μεγάλη νίκη που αχνοφέγγει θα είναι εδώ. Μαζί μας. Θα είναι παρών για να μας εμψυχώσει και να μας ευχηθεί «καλή δύναμη» στους δύσκολους καιρούς που μας περιμένουν.

Στην πρώτη του ομιλία στα Χανιά ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στις 19/10 του 1984 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε  κλείσει λέγοντας: «Η μνήμη των μεγάλων της Κρήτης, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου είναι για εμένα διαρκής προτροπή άμιλλας, κατηγορική προσταγή για θυσία και αμετάθετη αναφορά ευθύνης».

Στους μεγάλους της Κρήτης συγκαταλέγεται πια και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στο χέρι μας είναι να σταθούμε αντάξιοι αυτής της βαριάς ιστορικής μας κληρονομιάς.  Δεν χρησιμοποιώ τυχαία πρώτο πληθυντικό. Γιατί ό,τι πέτυχαν αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες δεν το πέτυχαν μόνοι τους. Το πέτυχαν κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας σε ένα μεγάλο συλλογικό στόχο.

Φίλες και φίλοι,

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις δυσκολίες που σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σας βεβαιώνω όμως, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, ότι είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να δώσουμε τον μεγάλο αγώνα για την πατρίδα μας. Έτοιμοι να αλλάξουμε τη ρότα της Ελλάδας. Με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός το τιμόνι της χώρας. Δεσμεύομαι απέναντί σας να μιλώ πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν υπόσχομαι τίποτα που δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να εκπληρώσω. Έτσι έχω μάθει στη ζωή μου.  Και έτσι θα συνεχίζω. Άλλωστε, το ψέμα και τις κενές υποσχέσεις τις βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια και είδαμε τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας.  Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε. Δεν υπάρχει ψέμα που να μην είπε. Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει μεγάλη παράδοση λαϊκιστών πολιτικών. Που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του λαού μας, αντί να επενδύσουν στις αρετές του. Που ανακάλυπταν θεωρίες συνωμοσίας, αντί να στοχεύουν στην συλλογική αυτογνωσία.

Δύσκολα όμως, σε όλο το διάβα της ιστορίας μας, θα βρει κανείς μια παρέα ανθρώπων που κορόιδεψε την ελληνική κοινωνία με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο. Που επέδειξε τέτοια δίψα για την εξουσία σε συνδυασμό με μνημειώδη διαχειριστική ανικανότητα. Για αυτό σήμερα δεν τους πιστεύει πια κανείς. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να μας πείσει ότι με τον ανασχηματισμό θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ανακυκλώνοντας τα ίδια φθαρμένα υλικά. Δημιουργώντας άχρηστα υπουργεία για να βολέψει τους κολλητούς του. Δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών και όμηρος του κυβερνητικού του εταίρου.  Ανήμπορος να κάνει την Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι. Αδιάφορος για τη βοή της κοινωνίας, που αγανακτά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης.

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η διευθύντρια του κ. Κατρούγκαλου θα λύσει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και θα διορθώσει τις περικοπές συντάξεων, που η ίδια δρομολόγησε μαζί με τον πρώην προϊστάμενό της; Ή μήπως ένας μαρξιστής οικονομολόγος που μέχρι πριν από λίγο υποστήριζε την ανάγκη για παράλληλο νόμισμα θα είναι κατάλληλος να προσελκύσει επενδύσεις; Σημασία δεν έχουν οι αλλαγές ρόλων μεταξύ των πολυπληθών κομπάρσων. Σημασία έχει το έργο που παίζει ο κυβερνητικός θίασος. Σημασία έχει ο σκηνοθέτης. Το έργο που σκηνοθετεί ο κ. Τσίπρας είναι αποδεδειγμένα κακό, αποτυχημένο, επικίνδυνο. Και για αυτό η αυλαία πρέπει να πέσει το γρηγορότερο.

Φίλες και φίλες,

Η κοινωνία ζητά την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Αλλά και την θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας. Τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.  Αυτά που σε μια κανονική χώρα θεωρούνται αυτονόητα. Αλλά στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας. Είμαστε το ανάχωμα Δημοκρατίας, που θα αποτρέψει τα σχέδια όσων φαντασιώνονται την θεσμική υπονόμευση της χώρας για να παραμένουν στην εξουσία.

Στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Κυβέρνηση υπέστη συντριπτική ήττα. Σήμερα, όλοι ξέρουν ότι η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης δεν ήταν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Ήταν να δημιουργήσει τη δική της διαπλοκή. Και αυτό φάνηκε από τις μεθοδεύσεις για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το σχέδιό της προσέκρουσε αρχικά στη σθεναρή στάση της Αντιπολίτευσης και στη συνέχεια πάνω στα βράχια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αγώνας που δώσαμε ήταν για να υπερασπιστούμε την πολυφωνία, για να μην κλείσουν κανάλια, για να μην χάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Η στάση μας δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Όμως, παρά την πολιτική, ηθική και νομική ήττα της Κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς επιβραβεύθηκε για τους χειρισμούς του από τον κ. Τσίπρα. Αναβαθμίστηκε υπουργικά και συνεχίζει, με την ίδια αλαζονεία, στην ίδια γραμμή. Αντί να απολογείται για τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα παρέα με τον δικηγόρο των Panama Papers και των off shore, εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία. Αντί να εξηγήσει γιατί ο διευθυντής του γραφείου του τότε Αρχηγού της Αντιπολίτευσης είχε γίνει τροχονόμος συμφερόντων, μας παραδίδει μαθήματα συνταγματικής τάξης.

Να τους το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Εμείς θα διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών και τη λειτουργία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών. Αν θέλουν ένα Ε.Σ.Ρ. υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν Υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος.  Που πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερα από 4 κανάλια.  Που σημαίνει περισσότερα έσοδα για το Κράτος και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, αλλά του Ε.Σ.Ρ.  Ενός Ε.Σ.Ρ. που, όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά όλα τα μέλη του θα σηματοδοτούν την ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αμερόληπτη και τεχνοκρατική λειτουργία του. Και η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί εγγυήτρια σε αυτήν την αποστολή.

Φίλες και φίλοι,

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Αλήθεια; Εμείς διορίσαμε τον κ. Βαρουφάκη Υπουργό που μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής για να ικανοποιήσει τον αχαλίνωτο ναρκισσισμό του; Εμείς χάσαμε, κατ’ ελάχιστον, δύο χρόνια ανάπτυξης και τουλάχιστον 21 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού προϊόντος; Εμείς κλείσαμε τις τράπεζες και διαλύσαμε την πραγματική οικονομία; Εμείς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για την πρώτη αξιολόγηση για να φέρουμε τελικά πρόσθετους φόρους, περικοπές στις συντάξεις, και το επαίσχυντο υπερταμείο; Σε 40 δισεκατομμύρια υπολογίζει τη ζημιά από το πρώτο 6μηνο του 2015 το Ινστιτούτο της Λισαβόνας και για 80 δισεκατομμύρια κάνουν λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Και αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε.  Και θα βάλουμε πλάτη στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας. Πάντα βοηθούσαμε και βοηθάμε γιατί είμαστε παράταξη εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος. Βεβαίως και η χώρα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει αυτούς τους στόχους. Θα είχε βρεθεί σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αν είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αντί να πορεύεται με διαρκή πισωγυρίσματα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική βούληση. 

Η Κυβέρνηση είναι που δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Και ο χρόνος περνά. Η κλεψύδρα αδειάζει. Και μαζί της αδειάζουν οι τσέπες, αλλά και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού. 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι βαδίζουμε προς την λάθος κατεύθυνση. 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη από τη φετινή. Και, δυστυχώς, έχουν δίκιο. Όσο παραμένει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας, ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα».  Όσο παραμένει στο Μαξίμου η παρέα που μας κυβερνά, τόσο σφίγγει η θηλειά στο λαιμό κάθε πολίτη.  Με τις εμμονές τους πολεμούν την ιδιωτική πρωτοβουλία.  Με την υπερφορολόγηση στραγγαλίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι συνταξιούχοι, αντί για τις συντάξεις που περίμεναν, παίρνουν επιστολές που τους κοροϊδεύουν, χωρίς ίχνος ντροπής.

Ποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα και του κ. Σκουρλέτη;

Ποιος θέλει να έχει την τύχη των Καναδών επενδυτών στη Χαλκιδική;

Ποιος ξένος ή εγχώριος επιχειρηματίας εμπιστεύεται σήμερα την ελληνική Κυβέρνηση;

Ποιος θέλει να πληρώνει τους υψηλότερους φόρους και εργοδοτικές εισφορές για να έχει το χειρότερο Κράτος στην Ευρώπη;

Είναι τυχαίο ότι στο διαγωνισμό για το Καστέλι υπήρξε μόνον ένας ενδιαφερόμενος; 

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει επιφέρει στη χώρα η αναξιόπιστη, κυνική και ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και είναι άδικο. Διότι οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του κ. Τσίπρα και της παρέας του.  Για αυτό χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Για να ξεμπλοκάρει η χώρα.  Για να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας αξιοπιστία. Για να γυρίσουν η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση στον τόπο μας. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια φθοράς. Τους δοκιμάσαμε. Δύο χρόνια τώρα τους δώσαμε κάθε ευκαιρία.  Τους είδαμε, τους μάθαμε, τους καταλάβαμε, τους πληρώσαμε. Είναι χειρότεροι και από όσο φανταζόμασταν!

Φτάνει πια, κύριε Τσίπρα.  Παίξατε στην πλάτη μας, μας κοροϊδέψατε, χάσατε και μαζί σας έχασε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Ώρα να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας. Ώρα να αναπνεύσουμε. Ώρα η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της.

Φίλες και φίλοι,

Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες. Χρειάζονται, ωστόσο, την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για να αναδειχθούν. Με το πρόγραμμά μας, που παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη στη χώρα μπορεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4% για μια πενταετία τουλάχιστον.  Έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων 100 δις την επόμενη πενταετία, που θα δημιουργούν 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο. Και σας βεβαιώνω ότι οι στόχοι μας είναι εφικτοί.

Δεσμεύομαι για αυτό προσωπικά, σήμερα, εδώ στην Κρήτη.

Ας δούμε για λίγο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης.  Διότι για εμάς, η Κρήτη θα αποτελέσει την πυξίδα της ανάπτυξης. Όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς. Αλλά διότι η Κρήτη αποτελεί μια μικρογραφία των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας. 

Σκεφθείτε για λίγο ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των 4 βασικών πολιτικών μας.

1. Μειώνουμε φόρους και εισφορές, απελευθερώνοντας πόρους προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. 2. Δημιουργούμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επενδύσεις. 3. Μειώνουμε την γραφειοκρατία, απλουστεύουμε διαδικασίες, περιορίζουμε και βελτιώνουμε το Κράτος. 4. Και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ένα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και μια αξιόπιστη Κυβέρνηση στο τιμόνι, ειλικρινά πιστεύω ότι η Κρήτη μπορεί να απογειωθεί αναπτυξιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και βοηθήθηκε πολύ από τους Κρητικούς, δεν τίμησε την εμπιστοσύνη τους. Έργα, όπως ο ΒΟΑΚ, έχουν μείνει αδικαιολόγητα πίσω. Η Κρήτη αδικείται από αυτή την καθυστέρηση πολλά χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός των αναγκαίων μεγάλων έργων υποδομής.  Δεν έχει ενεργοποιηθεί ένα ενιαίο διαχειριστικό σχέδιο για τον υδροφόρο ορίζοντα της Κρήτης. Δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση του νερού. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν συντηρούνται, αποψιλώνονται και καταρρέουν, ενώ νέες υποδομές, όπως μαρίνες και υδατοδρόμια, δεν προχωρούν σήμερα. Οι αγρότες γνωρίζουν πρωτόγνωρες επιβαρύνσεις. Και βέβαια περιττεύει να μιλήσω για την κατάσταση των νοσοκομείων και των υπηρεσιών Υγείας.  Καταρρέουν τα νοσοκομεία του νησιού.

Το δικό μου προσωπικό στοίχημα για την Κρήτη είναι να την δω πρωταθλήτρια της ανάπτυξης. Γνωρίζω τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα. Τα κρητικά αγροτικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα ποιοτικότερα παγκοσμίως. Το κρητικό κρασί, η κρητική τσικουδιά, που πνίγηκαν από τους φόρους του κ. Τσίπρα, χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας και την αποσυμφόρηση της φορολογίας. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε οι Ιταλοί να πωλούν το κρητικό ελαιόλαδο σαν Ιταλικό. Τα περιθώρια όμως βελτίωσης είναι σημαντικά. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει το νησί.

Έχουμε κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε σύγχρονες πρακτικές στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων μας. Εστιάζοντας σε όρους βιολογικής καλλιέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούμε να κάνουμε άλματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω και δεν ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την συνεργατική οικονομία. Τεράστια δυναμική έχει και ο τομέας της μεταποίησης, ιδιαίτερα καθώς οι κρητικές επιχειρήσεις μπορούν να υποστηριχτούν από τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης. Και βεβαίως να μπορούν να απευθυνθούν σε τράπεζες που θα δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία. Παρέχουμε κίνητρα για τη στήριξη και προώθηση καινοτομιών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.   Και θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), που παράγει και διαθέτει τεχνολογία αιχμής στην μοριακή βιολογία, την τηλεματική, την πληροφορική και τις τεχνολογίες laser,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ) με σημαντική τεχνογνωσία στις υδατοκαλλιέργειες και στη διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά και το ΜΑΙΧ με σημαντική έρευνα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των προϊόντων. Εμείς ισχυροποιούμε και ενισχύουμε την αυτονομία των κέντρων αυτών. Προωθούμε τη διασύνδεσή τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Η πολιτική μας στο χώρο της έρευνας στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των κέντρων αυτών. Δίνουμε κίνητρα για την ανάπτυξή τους. Και τα απαλλάσσουμε από τον πνιγηρό εναγκαλισμό του Κράτους και του Υπουργείου Παιδείας.

Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Κρήτη, που μπορούν να συντελέσουν στη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στο νησί. Από το 2020, η προσαρμογή στις Κοινοτικές Οδηγίες, που σταδιακά καταργούν τη χρήση πετρελαιοειδών στην παροχή ενέργειας, δημιουργεί ένα ενεργειακό κενό στην Κρήτη, που πρέπει να καλυφθεί (περίπου 60MW). Άλλωστε, για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών του νησιού, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης από 2 σημεία (Χανιά – Πελοπόννησος και Ηράκλειο – Αττική). Αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως.

Παράλληλα όμως πρέπει να διευκολυνθεί η υλοποίηση έργων που θα εκμεταλλεύονται το πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό της Κρήτης. Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του Γενικού Χωροταξικού της Κρήτης, στην ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου και στην απλοποίηση ζητημάτων αδειοδότησης που διώχνουν σήμερα κάθε σοβαρό άνθρωπο, που σκέφτεται να επενδύσει στην Κρήτη. Το περιβάλλον, φίλες και φίλοι, πέρα από την αξιακή του υπόσταση, είναι η μεγάλη περιουσία του νησιού μας.  Και – όπως γνωρίζετε – έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Για μένα ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ασυμβίβαστη προϋπόθεση και προτεραιότητα.  Δεν θα δείξω καμία ανοχή – και ζητώ να μη δείχνετε και εσείς καμία ανοχή – σε άναρχη δόμηση, ελλιπή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. 

Θέλω την Κρήτη υπόδειγμα αειφορίας και βιωσιμότητας. Περιβαλλοντικό παράδεισο στη Μεσόγειο.

Ο τομέας του τουρισμού βέβαια πάντοτε θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την κρητική οικονομία. Είναι γεγονός ότι πολλές υφιστάμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών διαμονής κι εστίασης, ήδη αποτελούν πρότυπα τουριστικών επιχειρήσεων με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.  Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες βελτίωσης και οι δυνατότητες της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού είναι ανεξάντλητες. Τα περιθώρια εξακολουθούν να είναι μεγάλα στην αύξηση της τουριστικής εκμετάλλευσης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και του πολιτιστικού προϊόντος της Κρήτης. Νέες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αξιοποιούν τα τοπικά πλεονεκτήματα είναι σήμερα προτεραιότητα.

Ειδικότερα θέλω να αναφερθώ στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Κρήτης, που έχει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Το τεράστιο και πανέμορφο ορεινό απόθεμα είναι το όχημα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε και θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές σε συνεργασία και με φορείς. Η Κρήτη μπορεί να κάνει άλματα και σε αυτό τον τομέα, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. 

Ένα παράδειγμα είναι η δυνατότητα ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού, κατά τα πρότυπα άλλων προορισμών, που υπολείπονται της Κρήτης, τόσο σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, όσο βέβαια και σε φυσικό κάλος. Είμαστε μια χώρα προικισμένη από κάθε άποψη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μεγαλουργήσει. Αυτές τις προϋποθέσεις έρχεται να διασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία. Αυτές που πνίγει καθημερινά ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Δεν χρειάζεται πολλά για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη της Κρήτης και γενικά της Ελλάδας. Λιγότερους φόρους χρειάζεται. Χαμηλότερο Φ.Π.Α. Λιγότερο και καλύτερο Κράτος. Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Και μια κουλτούρα δημιουργικότητας και πρωτοβουλιών. Ένα κανονικό περιβάλλον δηλαδή. Αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται και αδυνατεί να παρέχει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτό που θέλει να διασφαλίσει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί με ένα αξιόπιστο Κράτος που θα διασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την ευνομία. Το νόμο και την τάξη.

Φίλες και φίλοι,

Το 1910, σε προεκλογική του ομιλία ο μεγάλος κρητικός Ελευθέριος Βενιζέλος είπε: «Έχω δια τούτο το δικαίωμα να ζητήσω παρ’ υμών όπως μου παράσχητε αμέριστον την υποστήριξίν σας, δια να έχω αμέριστον την ευθύνην της επιτυχίας ή αποτυχίας του κυβερνητικού προγράμματος». Δεν θα αργήσει η μέρα που θα σας ζητήσω ακριβώς το ίδιο. Είμαι έτοιμος να αντικρύσω την αγέλαστη κι αδάκρυτη θεά του Καζαντζάκη: Την Ευθύνη. Είμαι έτοιμος να τιμήσω τη Συμφωνία Αλήθειας με τον ελληνικό λαό.  Ξέρουμε τι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.

Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στον τόπο μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους αγωνιστές της παράταξης μας, τα στελέχη μας, αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη σε δύσκολους καιρούς. Βλέπω πολλούς σήμερα ανάμεσά μας και η παρουσία σας με γεμίζει δύναμη.  Θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη τον αγώνα σας.  Να μην παρασύρεστε από τις δημοσκοπήσεις. Να μην δείχνετε καμία αλαζονεία. Και κυρίως να θυμάστε πάντα τη σοφή Κρητική μαντινάδα: Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούνε κι’ αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις. Προσωπικά την έχω κάνει τρόπο ζωής και θα ζητώ να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Βλέπω όμως και πολλούς νέους φίλους, ανθρώπους που δεν θα φαντάζονταν ποτέ ότι θα έρχονταν σε μια συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρω ότι κάνετε μια μεγάλη υπέρβαση. Σας καλωσορίζω στο νέο σας σπίτι. Και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε προσωπικά. Να ξεχάσετε τους διχασμούς του παρελθόντος. Και να γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, ανανεώνεται, ανοίγεται σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες.  Μετατρέπεται, από περιχαρακωμένο Κόμμα, σε μεγάλη παράταξη, σε ένα ευρύ μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, δημοκρατικής κανονικότητας, προόδου.

Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που αναζητά τα στοιχειώδη:

Ένα αξιόπιστο Κράτος που να λειτουργεί κανονικά, μία Κυβέρνηση που να λέει λίγα και να κάνει περισσότερα, θεσμούς που να λειτουργούν, μέτρα που θα φέρνουν δουλειές, αξιοποιώντας τον πλούτο μας, μια σύγχρονη Παιδεία και αξιοπρεπή Υγεία. Εκεί έχουν μεταφερθεί, πλέον, τα κομματικά σύνορα, ύστερα από την λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Η καταστροφική φωτιά του θάμπωσε ήδη τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ως η μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη, που θα ηγηθεί ενός πανίσχυρου πλειοψηφικού ρεύματος για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Θέλω σήμερα, να απευθυνθώ από εδώ, από την Κρήτη, ξεχωριστά στους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές γιατί πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα.  Πολλοί από αυτούς κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Είδατε ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα, αλλά σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ελάτε να δημιουργήσουμε μία πραγματική σχέση εμπιστοσύνης.

Δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δεν θέλω να μας διχάζει το χθες, θέλω να μας ενώσει το αύριο. Η παράδοση της Κρήτης είναι μια παράδοση συνεννόησης, σεβασμού στη διαφορετικότητα, σεβασμού στον πολιτικό αντίπαλο.

Στόχος μου είναι κρατήσω ψηλά αυτή την παράδοση και να παρεμποδίσω κάθε προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο σπόρος του μίσους, του φανατισμού και της διαίρεσης. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί. Μαζί στις εκλογές, μαζί και την επόμενη μέρα, στο δύσκολο έργο για να σηκώσουμε ξανά ψηλά την πατρίδα μας. Σας ζητώ να με πιστέψετε. Αλλά κυρίως σας ζητώ πιστέψετε στις δυνατότητές μας. Στις δυνατότητες του λαού μας, της πατρίδας μας.  Στις δυνατότητες του καθενός και της καθεμίας ξεχωριστά. Να πιστέψετε στη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική παράταξη, που θα ενώσει τους Έλληνες και θα οδηγήσει ξανά την πατρίδα μας στην ανάπτυξη και την προκοπή.

Με προπομπό την Κρήτη! Την Κρήτη της Ελευθερίας και των αγώνων. Την Κρήτη των οραμάτων, αλλά και του εφικτού. Μαζί θα φέρουμε ξανά την ελπίδα στον τόπο μας. Μαζί θα φέρουμε ξανά το χαμόγελο σε κάθε γωνιά του ευλογημένου νησιού μας. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.  Ο χάρτης της Κρήτης θα ξαναγίνει γαλάζιος. Το  νέο χρώμα της Ελπίδας.  Το χρώμα της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.


Πηγή: efsyn.gr