Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης - Ειδήσεις Pancreta

«Πρώτα τα σημαντικά, δεύτερα τα επείγοντα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα, προϊδεάζοντας έτσι για την ατζέντα των προτεραιοτήτων που μάλλον δεν περιλαμβάνει σε ψηλές θέσεις ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική που έχει ήδη χαράξει ο προκάτοχός του με τον οποίο άλλωστε είναι και στενοί συνεργάτες. Ο ίδιος, το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία μίλησε για «συνέχεια στο ίδιο πνεύμα», ενώ το προηγούμενο βράδυ πήγε στο αεροδρόμιο μαζί με τον διευθυντή του γραφείου τού πρώην υπουργού, Τάκη Κατσαρό, για να παραλάβουν τον Νίκο Φίλη που επέστρεψε από τα Χανιά.

Ο απερχόμενος υπουργός, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για τη σύγκρουση με την Εκκλησία στη σημερινή τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στον φίλο και δάσκαλό του, όπως συνηθίζει να λέει, Κώστα Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκοπό να μιλήσει για «ιταμή αξίωση» της Εκκλησίας, η οποία προκαλεί αλλοίωση του πολιτεύματος και δεν μπορεί να γίνεται δεκτό κάτι τέτοιο, θέλοντας ίσως να στείλει και ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό.

Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις μεταξύ τους συνομιλίες την Παρασκευή το απόγευμα (στις 2.30 το πρώτο από τη σειρά τηλεφωνημάτων που έγιναν), ο κ. Φίλης επέμεινε τόσο στην ανάγκη άρνησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σε τέτοιες αξιώσεις από την Εκκλησία όσο και στην άποψή του πως είναι ώριμος πια ο καιρός για να προωθηθούν οι σχετικές πάγιες θέσεις του κόμματος.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, το θέμα έχει τεθεί προφανώς σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και στο φόντο των τρεχουσών κυβερνητικών προτεραιοτήτων κι έτσι οι πιέσεις άρχισαν να αποδίδουν.

Η απόφαση του Νίκου Φίλη να μη δεχτεί ως αντίδωρο καμία θέση στην κυβέρνηση (υπουργείο Εσωτερικών ή Πολιτισμού) ήταν η κατάληξη μιας εξαρχής δύσκολης πορείας που όμως, μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν φαινόταν ότι θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές συζητήσεις με το Μαξίμου τις ημέρες πριν από την Παρασκευή του ανασχηματισμού, αλλά αυτές αφορούσαν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η διαχείριση του υπόθεσης. Την Παρασκευή το μεσημέρι, ετέθη θέμα πιέσεων και απομάκρυνσης.

Ο θεωρητικός για την Παιδεία

Ο Κ. Γαβρόλου, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και ένας εκ των θεωρητικών του κόμματος στα θέματα Παιδείας, ουσιαστικά αναλαμβάνει επισήμως τον χειρισμό θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εργαστεί πολύ.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθούν τα παραγκωνισμένα μέχρι τώρα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν διορθώσεις σε αρκετά νομοθετικά κείμενα που έχουν πάρει ακόμα και τον δρόμο για τη Βουλή.

Είναι γνωστό στους γνωρίζοντες ότι έχει διαφωνήσει για την τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά (έργο της επίσης απομακρυνθείσης Σίας Αναγνωστοπούλου), ενώ τη δική του σφραγίδα έχει η πρόταση για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει την αναδιάταξη στον χώρο των ΤΕΙ.

Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία του: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είχε διοριστεί μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά, του Πανεπιστημίου της Πάτρας και, στη συνέχεια, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

πηγή


Πηγή: pancreta