Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο από τη Βουλή.

Τη σύγκλιση της διάσκεψης των προέδρων πριν την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσωρινή ρύθμιση στο τηλεοπτικό τοπίο ζήτησε ο πρωθυπουργός  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχει μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μη συναινώντας στη στελέχωσή του, ώστε να εμποδίσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η μη συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν και ο λόγος που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με πλειοψηφία 14 έναντι 11, πως είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την παροχή τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ.

Σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κ. Γεροβασίλη, στη δήλωσή της, τονίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης «ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές. «Για τον λόγο αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».

«Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία» σημειώνει.

«Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλει στη συγκρότησή του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Όπως αναφέρεται αναλυτικά:

«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για τη διαιώνιση της αυθαιρεσίας.

Αν πράγματι η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλει στη συγκρότησή του.

Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για τη με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μη ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Κυριακή κοντή γιορτή. Τη Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».

πηγή


Πηγή: pancreta