Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τα γαλάζια θαλασσοδάνεια της Attica Bank - Ειδήσεις Pancreta

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ ξέσπασε σχετικά με τα θαλασσοδάνεια που λάμβανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Τράπεζα Αττικής και τα οποία αποκαλύφθηκαν μέσα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας για την Τράπεζα Αττικής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει την Τράπεζα Αττικής με 13 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για τα δάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής, για την οποία «σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται». Η ΝΔ δεν διέψευσε και παραδέχτηκε πως είχε λάβει δάνεια, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «αυτά ανήκουν στο παρελθόν». 

«Ευχαριστούμε τη ΝΔ που παραδέχεται πως από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει φεσώσει την Τράπεζα Αττικής με 13 εκατομμύρια ευρώ», επισημαίνουν από την κυβέρνηση. «Όταν ο κ. Μητσοτάκης», τονίζουν πηγές του Μαξίμου, «έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο ”μια Τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια” προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής», αναφέρουν από το Μαξίμου και συνεχίζουν:

«Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται. Έχει να απαντήσει κάτι ο κ . Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει την “Συμφωνία Αλήθειας” όπου τον βολεύει;».

«Αυτά ανήκουν στο παρελθόν»

Η απάντηση της ΝΔ ήταν πως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. «Η κυβέρνηση αναζητά αντιπερισπασμό για να ξεφύγει από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού που μίλησε για "προσωρινούς υπερθεματιστές" και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών», υποστήριξαν από τη ΝΔ.

Όπως σημειώνουν ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πλέον απαγορεύσει τη λήψη δανείων από το κόμμα. Παράλληλα αναφέρουν πως η ΝΔ «ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και απαιτεί τη διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα» και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «έχουν offshore εταιρεία μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την “Αυγή”». «Γι’ αυτό τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας», καταλήγουν από τη ΝΔ.

«Ευχαριστούμε για την παραδοχή»

«Ευχαριστούμε τη ΝΔ που παραδέχεται πως από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει φεσώσει την Τράπεζα Αττικής με 13 εκατομμύρια ευρώ», ανέφεραν από την κυβέρνηση σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ΝΔ «δεν απαντά φυσικά αν αυτά τα δάνεια εκπλήρωναν τα τραπεζικά κριτήρια, ούτε με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκαν».

«Το μόνο που είχαν να απαντήσουν είναι ότι “με εντολή Μητσοτάκη το κόμμα δεν θα πάρει άλλα θαλασσοδάνεια”. Επαρκείς και περιεκτικές εξηγήσεις για το θέμα, ομολογουμένως…».

Η μπάλα στον Καλογρίτσα…

Και το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του παραδέχεται τα δάνεια που έλαβε από την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο αναφέρει πως κατηγορεί την κυβέρνηση πως η Τράπεζα Αττικής έχει δώσει δάνεια 78 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Καλογρίτσα, στους 20 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΣΥΡΙΖΑ bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το ΣYPIZA channel. Y. Γ.: Με την ευκαιρία, κ. Γεροβασίλη δεν ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη, ποιοι σημερινοί υπουργοί είχαν επαγγελματικές σχέσεις με την τράπεζα Αττικής;», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: tvxs.gr