«Θα εγκαινιάζω τη ΔΕΘ έως το 2019» - Ειδήσεις Pancreta

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, από τη ΔΕΘ, με μια δήλωση στην οποία τόνισε πως θα κάνει απολογισμό κυβερνητικού έργου την έκθεση έως το 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το πρωί, όπου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία το βράδυ στις 8, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Με τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου ακόμη ζεστά και τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών σε εξέλιξη, μετά τον διαγωνισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε επικρίσεις, αλλά και να αναγγείλει τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον.

Τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, και υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να πλημμυρίσουν εργαζόμενοι και συνδικάτα, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή των μνημονίων και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Έως το 2019

«Θα έρχομαι στη Διεθνή Έκθεση να κάνω απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, θέλοντας να δείξει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην ίδια συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.

Επίσης πρότεινε να υπάρχει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ στη διάρκεια διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης.

Στο μετρό

Πρώτο βήμα του σημερινού προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο σταθμός του υπό κατασκευή μετρό, στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο των εργασιών στις 9:40 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της εταιρείας «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές του κόμματος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρας Τριανταφυλλίδης.

Στόχος της επίσκεψης, να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την πορεία του έργου, ενώ έκανε και «βόλτα» με ειδικό βαγονάκι σε βάθος 650 μέτρων για να συναντήσει τον μετροπόντικα και να δει πώς δουλεύει.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα έργα του μετρό

«Το μετρό Θεσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψής του στον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό.

Όπως τόνισε, το μετρό είναι έργο πνοής για τους Θεσσαλονικείς, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι το έργο αυτό, που αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη χώρα θα ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το έργο αυτό ξεκόλλησε, δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, που ωφέλησαν το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Στη ΔΕΘ

Θύμισε ότι βρέθηκε λύση για τα αρχαία της Εγνατίας, η οποία θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο έργο καθώς «θα έχουμε έναν σταθμό που θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένας εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός μετρό». 

Στις 11 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, καθώς η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ.

Στις 11:45 συναντήθηκε με τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo.

Το ρωσικό περίπτερο

Κατά τα εγκαίνια του ρωσικού περίπτερου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην έκθεση, η οποία σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας φάνηκε τόσο και από τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη όσο και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, τόνισε.

Επίσης, ανέφερε πως Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Από τη πλευρά του ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς μετέφερε στον πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα περιλαμβάνει:

14:30 Γεύμα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

20:00 Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

Τα μέτρα ασφαλείας

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί από το πρωί σε εφαρμογή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 81η ΔΕΘ, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών.

Στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις 2 το μεσημέρι θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάζει την 81η ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από το συνεδριακό κέντρο, θα στηθούν οδοφράγματα με κλούβες της Αστυνομίας και μεταλλικά κιγκλιδώματα σε κομβικά σημεία προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να προσεγγίσουν διαδηλωτές στον χώρο των εγκαινίων, ενώ στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: efsyn.gr