Δάνειο με μια απλή υποσχετική - Ειδήσεις Pancreta

Στοιχεία για τον τρόπο δανεισμού του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε την Τρίτη (05/07) ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Για το δανεισμό των κομμάτων, ο Φ. Καραβίας επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, για δάνειο προς το ΠΑΣΟΚ (το 2010), ύψους 5,2 εκ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη έλαβε το δάνειο καταθέτοντας μια απλή υποσχετική επιστολή. Στην επιστολή δεν δόθηκε απολύτως καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης.

Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν το τρίτο κατά σειρά που λάμβανε από την ίδια τράπεζα το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο προηγούμενα έχουν αποπληρωθεί.

«Όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες της τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματοροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο κ. Καραβίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνονταν σύμβουλο της Eurobank, η τράπεζα ήδη έχει καταγγείλει τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ (5,2 εκατ. ευρώ) και Ν.Δ. (3,3 εκατ. ευρώ). «Έχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να διευθετηθεί το ποσό, ενώ η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τα δύο κόμματα. Η ΝΔ ανταποκρίθηκε όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

Δάνεια σε ΜΜΕ

Σε άλλο σημείο της εξεταστική επιτροπής, ο Φ. Καραβία, επιβεβαίωσε τη μη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας στο Mega, προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι ο «Τηλέτυπος» είναι μια από τις εταιρίες ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ύψους 13 εκατ. ευρώ και αυτός σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και ο λόγος που δεν της δόθηκε τραπεζική ενημερότητα.

Όσον αφορά τον όμιλο Κοντομηνά και το δάνειο των 3,3 εκ. ευρώ διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αφορούν τον όμιλο και όχι το κανάλι «Άλφα» το οποίο δεν έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ανέφερε επίσης για τα δάνεια σε «Πρώτο Θέμα» και «Ελεύθερο Τύπο» ότι έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης.


Πηγή: efsyn.gr