Οργή Μαξίμου για την «ατζέντα εκβιασμού» του ΔΝΤ - Ειδήσεις Pancreta

Με πολιτική οργή και μπαράζ μηνυμάτων προς τους δανειστές απαντά το Μαξίμου στην αποκάλυψη των wikileaks για τον κυνικό εκβιασμό του ΔΝΤ - αποκάλυψη, που δείχνει ότι ο γνωστός αρχιτέκτων των (αποτυχημένων) Μνημονίων Πολ Τόμσεν επιχειρεί διπλό εκβιασμό σε Αθήνα και Ευρώπη και δεν διστάζει να επιστρατεύσει ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα ακόμη και την πρόκληση νέας πιστωτικής ασφυξίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητά επίσημες εξηγήσεις και θέτει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ από την συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκύπτει σαφώς ότι η ελληνική πλευρά θέτει θέμα ακόμη και αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ προς το παρόν ακολουθεί τακτική «στίβειν διά του αρραβώνος» με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι δεν σχολιάζει διαρροές και ότι η θέση του ταμείου για την Ελλάδα έχει ξεκαθαριστεί δημόσια. Αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ «δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα».

Θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ βάζει ο Παυλόπουλος

Η δημοσιοποίηση του διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο από το Μέγαρο Μαξίμου μόνον τυχαία δεν είναι, με τον Πρόεδρο να ανοίγει ευθέως θέμα «έξωσης» του ΔΝΤ:

«Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος σύμφωνα με το Μαξίμου, «θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», φέρεται να επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επικοινωνίες Τσίπρα με Μέρκελ, Γιούνκερ και πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να έχει επικοινωνία τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ από νωρίς το μεσημέρι είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους πολιτικούς αρχηγούς – τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννημματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη -, τους οποίους και ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Ο ρόλος και οι επιδιώξεις του ΔΝΤ αποτιμήθηκαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και παρόντων, μεταξύ άλλων, των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Κοτζιά, με το Μαξίμου να εκλαμβάνει ως άκρως επιθετική την ατζέντα Τόμσεν και να προαναγγέλλει ανάλογης έντασης κινήσεις.

Μαξίμου: Θέλουν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός

Είναι ενδεικτικό ότι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου αποκαλύπτει «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ:

«1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. 

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. 

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους». 

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε καλέσει το ΔΝΤ να απαντήσει «εάν η πρόκληση συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου, ενώ για ιδιαίτερα «σοβαρό θέμα» έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις οποίες ζήτησε διακομματική συνεννόηση.

Οι επικοινωνίες Τσίπρα με τους αρχηγούς

Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιφυλάχθηκε για να τοποθετηθεί, ενώ η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση της για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ποια ήταν η πηγή των διαρροών στα wikileaks, ενώ ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ - ΗΠΑ από τη μία και ΕΕ -Γερμανία από την άλλη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.


Πηγή: tvxs.gr