Αίτημα εξεταστικής από τη Ν.Δ. για το τρίτο μνημόνιο - Ειδήσεις Pancreta

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης θα διερευνήσει εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και «κουρέματος» των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα διερευνήσει εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον  Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών

Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. ζήτησε καθαρά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση, ας τη δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

«Η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού απορρίπτει τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του και διαβεβαιώνει ότι δεν είναι συγκυριακό.

Η Ν.Δ. εκτιμά ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Συνεργάτης του λέει: «Δεν ισχύει ότι δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τη χώρα να καταρρέει και να μένουμε απαθείς. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία».

Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η Ν.Δ. να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης, αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

Κουμουτσάκος: «Πράξη καθήκοντος» το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές είναι «πράξη καθήκοντος» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναγνώρισε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές σε μια κυβέρνηση που δεν θέλει την επιλογή της κάλπης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι «γαντζωμένη στην εξουσία» ενώ υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνθήκες «ραγδαίας κατάρρευσης» της χώρας οφείλει να δείξει στους πολίτες το αδιέξοδο.

«Δεν μπορείς να λες "το σπίτι καταρρέει και περιμένω να καταρρεύσει στα χέρια του άλλου"» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση ήταν «δεν μπορείτε να κυβερνήσετε».


Πηγή: efsyn.gr