Καμμένος: Ο Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας - Ειδήσεις Pancreta

Τρικυμία στην κυβέρνηση πυροδότησε η αναφορά του υπουργού αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΘΑ και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος από το βράδυ της Τρίτης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, ενώ την Τετάρτη μετέβη στο Μαξίμου και έθεσε την απαίτησή του υπόψιν του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη δίωρη συζήτηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη μας ο Γ. Μουζάλας».

Είπε επίσης ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι «ξεκάθαρες», αλλά επέμεινε στην παραίτηση Μουζάλα.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός κατανοεί τις θέσεις που του εξέφρασε, αν και επέμεινε ότι ο κ. Μουζάλας δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα.

Προανήγγειλε, δε, ότι μόλις ο Γ. Μουζάλας επιστρέψει από τη σύνοδο υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Το τελεσίγραφο Καμμένου

Η επίμαχη δήλωση Μουζάλα έγινε στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη ΝΔ που ζήτησε παραίτηση, για να λάβει απάντηση από το Μαξίμου περί υπερβολικής αντίδρασης.

Ωστόσο, το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν ο Πάνος Καμμένος -μέσω Twitter- έθεσε θέμα παραίτησης Μουζάλα και στην οποία επέμεινε παρά την επίσημη συγγνώμη που ζήτησε ο υπουργός.

Ο κ. Καμμένος επανήλθε την Τετάρτη στο Mega επιμένοντας: «Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Τις γκάφες τις πληρώνουμε».

Και γνωστοποίησε ότι πρωί της Πέμπτης συγκαλείται η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να συζητήσει το θέμα.

Ανέφερε ότι αφού είδε το επίμαχο βίντεο με τις δηλώσεις Μουζάλα, μίλησε με τον πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε και εκείνος του είπε ότι θα δει το θέμα.

Χαρακτήρισε επίσης ειλικρινή τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. «Όταν ο ένας έχει μία θέση, όσο σκληρή κι αν είναι τη λέει στον άλλο», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αφήνουμε τέτοιου είδους φαινόμενα να χτυπήσουν την εθνική συνοχή».

Επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει ο κ. Μουζάλας να είναι υπουργός», προσθέτοντας ότι αυτό που είπε προκάλεσε «τεράστια εθνική ζημιά».

Όπως υποστήριξε,, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μουζάλας κάνει άστοχες δηλώσεις.

«Έκανε εκτίμηση για 150.000 πρόσφυγες και το μάζεψε, μετά μίλησε κάπου αλλού για ενσωμάτωση. Δεν γίνεται τέτοια λάθη να τα καταπίνουμε και μάλιστα σε τέτοια θέματα εθνικά ευαίσθητα», τόνισε.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε πως επικοινώνησε και με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία ανέφερε ότι δεν τον καλύπτει η ανακοίνωση περί λάθους και συμφώνησαν να περιμένουν την επόμενη κίνηση Μουζάλα προτού υπάρξει νέα επικοινωνία.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έφερε ως παράδειγμα τις παραιτήσεις που έχουν υποβάλει κατά διαστήματα στελέχη του κόμματός του, όπως ο Π. Σγουρίδης και ο Δ. Καμμένος για ήσσονος σημασίας θέματα.

Συγγνώμη Μουζάλα

Ο κ. Μουζάλας, σε δηλώσεις στο ρ/σ Αθήνα 9,84, τόνισε: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», είπε, σημειώνοντας πως δεν το έκανε σκόπιμα.

Στη συνέχεια με νέα ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ζητείται συγγνώμη για το "εκ παραδρομής λάθος", χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία νύξη στην "απαίτηση" του Υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Η δήλωση Μουζάλα:

«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα

Την παραίτηση του κ. Μουζάλα ζήτησε την Τετάρτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Εδώ που έχουμε φτάσει, η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα μεγάλο ατόπημα. Στην πολιτική αυτά που λέμε οφείλουν να έχουν και επιπτώσεις. Η κυβέρνηση να δώσει λύση μέσα στην ημέρα. Δεν μπορεί το θέμα να σέρνεται» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε πως «αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας, πρέπει να παραιτηθεί ο Καμμένος».

ΑΝΕΛ: Η δήλωση ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Μανταλένα Παπαδοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επέμεινε:

«Ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. Έχει ζητήσει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το θέμα δεν είναι απλό, το να αποκαλεί ένας υπουργός την ΠΓΔΜ ''Μακεδονία'' ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση».

Όταν η κυρία Παπαδοπούλου ερωτήθηκε για το αν τίθεται  θέμα παραμονής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Καμμένου για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε να δούμε τον κ. Μουζάλα να υποβάλλει την παραίτησή του. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρό μας. Στα εθνικά μας θέματα την ώρα που καίγεται ο τόπος δεν μπορούν να γίνεται εκπτώσεις».

Στις επίμονες ερωτήσεις των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου για το αν τίθεται θέμα παραμονής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση η Μανταλένα Παπαδοπούλου είπε ότι δεν μπορεί η ίδια να δώσει απάντηση για το θέμα, ενώ όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται στους προβληματισμούς του κόμματος, απάντησε ξεκάθαρα «Ναι».

ΝΔ: Να σκεφτεί την παραίτηση

Για ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες κάνει λόγο και η ΝΔ και τονίζει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

«Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβέρνηση: Το λιγότερο υπερβολή  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της κυβέρνησης σε πρώτο χρόνο πριν την αντίδραση Καμμένου και με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα:

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγοντας:

«Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης:

ΠΑΣΟΚ: Να πάρει θέση ο Τσίπρας

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε:

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή,  που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.

Ένωση Κεντρώων: Πράξη ντροπιαστική για τους Έλληνες

Ανακοίνωση για την την γκάφα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων.

«Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια «Μακεδονία». Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα.

Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Ποτάμι: Μη διυλίζουμε τον κώνωπα

Το σχόλιο του Ποταμιού για το θέμα που έχει προκύψει είναι το εξής: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα.


Πηγή: nooz.gr