Τσίπρας: Θα ζητήσουμε ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλη την ΕΕ - Ειδήσεις Pancreta

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που διαρκώς οξύνεται και ξεπερνά τις αντοχές μιας χώρας, δοκιμάζει τις αντοχές όλης της Ευρώπης και αλλάζει τα δεδομένα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αποκλειστικά με θέμα το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δύση βλέπει για πρώτη φορά ότι οι άλογες ενέργειες και επιλογές στην περιοχή της Μ. Ανατολής έχουν επιπτώσεις που αφορούν πλέον την καρδιά της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Μπροστά σε αυτή την κρίση αναδεικνύονται οι μεγάλες αδυναμίες της ΕΕ όπως το έλλειμμα αλληλεγγύης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι επειδή δεν μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας, όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας» επισήμανε, τονίζοντας ότι το τέρας της ακροδεξιάς έχει τραφεί και αναδειχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, λόγω της λιτότητας. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διεύρυνση της Ευρώπης προς την κεντρική - ανατολική Ευρώπη ήταν υψηλού ρίσκου. «Τώρα η ΕΕ των 28 διαπραγματεύεται με κυβερνήσεις χωρών με ακροδεξιές και λαϊκιστικές θέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε ότι «η σύγκρουση των ιδεών θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης και ενδεχομένως να αλλάξει την ίδια τη δομή της».

Υποστήριξε ότι «η Ευρώπη συνθλίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων… με κάποιους να θέλουν να επιβάλουν την λογική της Ευρώπης - φρούριο». Αντιπαρέβαλε τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες λέγοντας ότι η χώρα μας «ευρισκόμενη στο μέσο μιας κρίσης με πολλές παραμέτρους παλεύει και υπερασπίζεται τις ανθρώπινες αξίες». Τόνισε μάλιστα ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: «θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές». «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στο πολιτισμό και τις αξίες μας» πρόσθεσε. 

Σημείωσε πάντως ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της Ευρώπης. «Είμαστε η μόνη χώρα που εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει στη Σύνοδο ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.


Πηγή: tvxs.gr