Τσίπρας: «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» - Ειδήσεις Pancreta

Σκληρή κριτική για το προσφυγικό έκανε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντόναλτ Τουσκ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός απ’ όλους όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, ενώ διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα». 

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός και είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πραγματοποιήσει επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας τις ζωές παιδιών και ενηλίκων. 

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός είπε ότι αναμένει η Ε.Ε. να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος από μόνη της.

«Η Ελλάδα είναι μέρος μιας Ένωσης της οποίας βασική ιδρυτική αρχή είναι αυτή της αλληλεγγύης, που σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να υπάρξουν κυρώσεις για όσα κράτη μέλη δεν τη σεβαστούν. 

«Θα ζητήσουμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, αλλά και απευθείας από την Τουρκία των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αξίες και στον πολιτισμός της Ελλάδας, ο οποίος επιβάλλει στους Έλληνες να προστατεύουν και όχι να ασκούν βία σε ανθρώπους κυνηγημένους και αδύναμους. «Ο πολιτισμός κάποιων άλλων είναι διαφορετικος», παρατήρησε. 

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας, θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το 4ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. 

«Προφανώς», πρόσθεσε, «στο επίκεντρο θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία για την καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».


Πηγή: koutipandoras.gr