Η Τουρκία «τορπιλίζει» τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ - Ειδήσεις Pancreta

Στον «αέρα» με ευθύνη της Τουρκίας φαίνεται πως είναι η απόφαση για συμμετοχή του NATO στις επιχειρήσεις κατά των διακινητών ανθρώπων και για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε επιστολή στον γ.γ. του NATO για το ζήτημα, ενώ θα έχει επικοινωνία μαζί του το απόγευμα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, η Άγκυρα με μια σειρά ενεργειών εντός της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, προέβαλε παράλογες έως και παράνομες απαιτήσεις. Ζήτησε, μάλιστα, να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του NATO ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών, ενώ έθεσε ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών, σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης.

Επιπλέον, ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

Επιστολή Καμμένου σε Στόλτενμπεργκ

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως διεφάνη ότι η απόφαση είναι υπέρ της Ελλάδας, γιατί –όπως είπε, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι.

Μηνύματα ΝΑΤΟ σε Άγκυρα και Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο ρόλος της Συμμαχίας δεν είναι να αναχιτίσει πλοία και να συλλάβει ανθρώπους, αλλά να βοηθήσει το έργο των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του FRONTEX.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σημείωσε πως ο ρόλος του NATO είναι κυρίως η παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή. 

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αν τα πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό. Ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων.

Επισήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν. Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Καταλήγοντας ο Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.


Πηγή: efsyn.gr