ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου: Παράταση του προβλήματος στέγασης σχολείων της Κισάμου - Ειδήσεις Pancreta

Από το Νοέμβριο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις σε σχέση με το κτηριακό συγκρότημα του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου της Κισάμου.

Παρακολουθήσαμε τις Κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος Υφυπουργού Παιδείας κυρίου Διγαλάκη ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 θα είχαν τοποθετηθεί αίθουσες Προκάτ σε διάφορους χώρους της πόλης για να κάνουν πρωινό μάθημα οι μαθητές των δυο λυκείων. Ο Φεβρουάριος έγινε Μάρτιος, έγινε Μάιος, έγινε Σεπτέμβριος και ακόμα ελπίζουμε!

Παρακολουθήσαμε τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το σχολικό συγκρότημα θα κατεδαφιστεί άμεσα και αφενός μεν το κτήριο του Γενικού Λυκείου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2021 και το υπόλοιπο κτήριο που αφορά το ΕΠΑΛ θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ και θα ενταχθεί το 2022.

Οι μήνες προχωρούσαν, η πανδημία Covid – 19 έδωσε την ανάλογη δικαιολογία για παράταση, αλλά καμία σοβαρή εξέλιξη για τα παραπάνω δεν είδαμε.

Παράλληλα ο Δήμος Κισάμου, παρασυρόμενος από τις υποσχέσεις του Υφυπουργού, περιμένει χωρίς να αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης.

Στην πραγματικότητα:

  1. Ο σεισμός του Νοεμβρίου 2019 έδωσε την δυνατότητα στον Δήμο Κισάμου να διεκδικήσει την συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος, ο Υφυπουργός της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες και υποσχέθηκε νέο κτηριακό συγκρότημα χωρίς καμία τεχνοκρατική τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα να στηρίζονται όλες οι προσπάθειες του Δήμου Κισάμου σε ένα ατεκμηρίωτο πρωτοβάθμιο έλεγχο και σε μια πολιτικάντικη υπόσχεση.
  2. Ορισμένοι συμπολίτες μας προτείνουν συγκατοίκηση των δυο σχολικών μονάδων, υποτιμώντας έτσι τον κίνδυνο μίας οριστικής συγχώνευσής τους, υποβοηθώντας έτσι την γενικότερη πολιτική βούληση συρρίκνωσης των δημόσιων δομών εκ μέρους της σημερινής Κυβέρνησης και οδηγούν τη δημόσια εκπαίδευση στην Κίσαμο στην εποχή πριν από το 1980.
  3. Σε όλη την κίνηση και την ρητορική του Υπουργείου και του Δήμου δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η χρονική διάρκεια της λύσης για την προσωρινή αλλά και τη μόνιμη λειτουργία (αίθουσες και εργαστήρια) του ΕΠΑΛ Κισάμου.

Από θέση αρχής, η επένδυση στον χώρο της Παιδείας, είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Επειδή το παρόν και το μέλλον μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα της εκπαίδευσης, η επιστροφή του επιπέδου των υποδομών στην Κίσαμο σε περασμένες δεκαετίες υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου.

Το πρόβλημα της επικινδυνότητας που προέκυψε με τον σεισμό του Νοεμβρίου του 2019 πρέπει να αποτελέσει αφετηρία αδιαπραγμάτευτης υπεράσπισης (ως προς τον αριθμό) της ήδη υπάρχουσας σχολικής υποδομής στον Δήμο μας και ευκαιρία για την καλύτερη δυνατή βελτίωση αυτής με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου καταθέτουμε την ανησυχία μας:

  • Ανησυχούμε για την πιθανή στέγαση των μαθητών μας σε ατέρμονα χρονικά (δεκαπενταετίας) όρια, με την Παιδεία για γενιές σε Προκάτ!
  • Ανησυχούμε με δεδομένη την θέση αρχής του κόμματος της Ν.Δ. για συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας.
  • Ανησυχούμε μήπως οι εν θερμώ υποσχέσεις του Υφυπουργού σε ένα «διψασμένο κοινό» για νέα σχολικά κτήρια, χωρίς τις αναγκαίες μελετητικές και τεχνοκρατικές διασφαλίσεις, μας φέρουν προ τετελεσμένων αποφάσεων σε βάρος μας.
  • Ανησυχούμε για την απαξίωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στη Κίσαμο η οποία αφήνει περιθώριο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο τομέα αυτό από ιδιώτες.
  • Ανησυχούμε μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευτεί το πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης και την συνακόλουθη “δίψα” της τοπικής κοινωνίας, για να υλοποιήσει το σχέδιο συρρίκνωσης του Δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και στην Κίσαμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου για να μορφοποιήσει την πρότασή του:

  1. Επισκέφτηκε το χώρο των κτηρίων με αντιπροσωπεία μελών μας, με πανελλήνια και διεθνή εμπειρία σε τέτοια τεχνικά θέματα.
  2. Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης του πρωτοβάθμιου ελέγχου από την ΚΤΥΠ.

Έτσι, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αυτοψία και την μελέτη της έκθεσης, δύσκολα μπορεί να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο δευτεροβάθμιος στατικός έλεγχος.

Ο δευτεροβάθμιος στατικός έλεγχος και η μελέτη στατικής επάρκειας της υφιστάμενης υποδομής ανάλογα με τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθεί για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης της πράξης είτε αφορά αναβάθμιση υφισταμένου κτηρίου είτε την κατασκευή νέου.

Επιπλέον η μελέτη θα προσδιορίσει τις οικονομικές παραμέτρους που μπορούν να ληφθούν υπόψη στην τεχνικοοικονομική μελέτη κόστους-οφέλους και η οποία θα συμπεριληφθεί στο φάκελο πράξης για ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Το σημαντικότερο όμως, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του χρόνου που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος στέγασης των σχολείων, είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορέσουν να κατευθύνουν και την πολιτική απόφαση της επιλογής για αναβάθμιση του υφισταμένου κτιρίου ή την κατασκευή νέου κτιρίου.

Για την εκπόνηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και την χρηματοδότηση της μελέτης στατικής επάρκειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα εργαλεία όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ή προσκλήσεις ωρίμανσης μελετών από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 για έργα που θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.

Ευθύς εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου στηρίζει την οποιαδήποτε καινούργια σχολική υποδομή για τον τόπο μας. Εδώ δεν χωρά η πολιτική σκοπιμότητα ούτε από την πλευρά του κυβερνητικού κόμματος, ούτε από την πλευρά των ντόπιων κυβερνητικών πολιτευτών. Οποιαδήποτε υπόσχεση λοιπόν οφείλει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες διασφαλίσεις. Η Δημοτική Αρχή και η κοινωνία οφείλουν να επαγρυπνούν. Η κοινωνία περιμένει σύντομα ενέργειες και απαντήσεις.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κισσάμου


Πηγή: pancreta.gr