Νέο κυβερνητικό σχήμα με τη Δημοσιονομική Πολιτική και τις ιδιωτικές επενδύσεις στο επίκεντρο - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ένα χρόνο και κάτι αφότου ανήλθε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Άξια σημασίας είναι η κίνηση αναβάθμισης του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, αλλά και η αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ.

Για «λειτουργικές βελτιώσεις» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τη Δευτέρα σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, προηγήθηκε σειρά διερευνητικών τηλεφωνικών επαφών από συνεργάτες του πρωθυπουργού προς υπουργούς και υφυπουργούς που μετακινούνται ή προς πρόσωπα εκτός κυβέρνησης που αναμένεται να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Το μόνο σίγουρο πριν την ανακοίνωση των αλλαγών, ήταν η αντικατάσταση του τέως υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη και του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά. Ο Κράνης παραιτήθηκε για προσωπικούς, επαγγελματικούς λόγους και ο Θωμάς για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σ. Πέτσας είχε δηλώσει για την παραίτηση Κράνη τότε ότι «οι λόγοι της παραίτησης, όπως αναλύονται στην επιστολή και όπως από καιρό είχε γνωστοποιήσει στον Πρωθυπουργό, είναι προσωπικοί και συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις».

Ωστόσο, από τις παρακάτω αλλαγές φαίνεται ότι η θέση του Δ. Κράνη δεν καλύφθηκε, ενώ -όπως είχε γίνει γνωστό- τα καθήκοντα του έχει αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

– Aναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Aναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Tοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Tοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Tοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο Σ. Πέτσας είπε ότι αυτές οι αλλαγές επιδιώκουν την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, την οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών», ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς

Επιπλέον, νέοι γενικοί γραμματείς και ειδικοί γραμματείς τοποθετούνται ή αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες σε ορισμένα υπουργεία στο πλαίσιο των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος.

Ειδικότερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γενικός γραμματέας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Κυριακού, Ειδική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου η Νίκη Δανδόλου και ειδικός γραμματέας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Ζερβός.

Στο υπουργείο Εξωτερικών γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού αναλαμβάνει ο Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Στο υπουργείο Υγείας γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναλαμβάνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.


Πηγή: thepressproject.gr