To Ολοκαύτωμα φόρτισε τη Βουλή - Ειδήσεις Pancreta

Η Βουλή τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε ειδική εκδήλωση. Τηρώντας ενός λεπτού σιγή, η Ολομέλεια της Βουλής (πλην φυσικά των ναζιστών) με την παρουσία συγγενών θυμάτων της γενοκτονίας τίμησε τους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους θύματα των ναζί.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι είναι μια πρωτοβουλία που αποτελεί τιμή για το Kοινοβούλιο, ενώ ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα συμμετάσχει στη δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Αουσβιτς ειδικά για τους συμπατριώτες μας Εβραίους που έχασαν εκεί τη ζωή τους.

Στη Βουλή, μίλησε με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, εκθέτοντας όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Εξιστόρησε το Ολοκαύτωμα, τις συνθήκες εξόντωσης των Εβραίων κάτω από τα αδιάφορα και συνένοχα βλέμματα των Ευρωπαίων πολιτών, τον αντισημιτισμό και, τέλος, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που καλείται να παίρνει η εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μάθουν την Ιστορία και τις τραγικές συνέπειες στις οποίες μπορεί να οδηγήσουν το μίσος, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις.

Το Ολοκαύτωμα συμπεριλαμβάνεται πλέον στα σχολικά βιβλία, ενώ το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του και συμμετέχει σε σειρά σχολικών πρωτοβουλιών σχετικών με το θέμα. Ο Νίκος Φίλης θύμισε ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας μετά το 2007 εξέδωσε εγκύκλιο για την Ημέρα Μνήμης.

«Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους ναζί. Επρόκειτο για γενοκτονία, δηλαδή για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανιστεί ένας λαός. Το εγχείρημα που υπαγορεύτηκε από τη φυλετική ιδεολογία, τον αντισημιτισμό, εκτελέστηκε μεθοδικά από τους ναζί.

»Οφείλουμε, όμως, όλοι να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη.

Ο καπνός των κρεματορίων ήταν η κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με λόγια. Λόγια που ξεχώριζαν τους ανθρώπους, που στιγμάτιζαν εκείνους που δεν ανήκαν στην πλειοψηφία [...] Λόγια που ξεκίνησαν ως απόψεις κάποιων ακραίων αλλά που έσπειραν τον σπόρο που κάρπισε όταν η οικονομική κρίση τσάκισε την κοινωνία και γέμισε απόγνωση τους ανθρώπους. Οφείλουμε να σκεφτούμε όλοι ότι τα λόγια έχουν συνέπειες.

»Οφείλω, επίσης, να απευθυνθώ στους Ελληνες αντισημίτες που δεν χάνουν ευκαιρία να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων Εβραίων με κάθε είδους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας, όπως και το αίμα των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών όποτε η πατρίδα το χρειάστηκε».

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

  • Ν.Δ.: Ο υπεύθυνος Πολιτισμού, Κ. Γκιουλέκας, αναφερόμενος στο σύνολο των θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα 17.000.000 ανθρώπων που εξοντώθηκαν από μια στρεβλή και αρρωστημένη ιδέα. Μια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Και μια ημέρα Τιμής των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
  • ΠΑΣΟΚ: «Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας θυμίζει εμφατικά την τραγωδία και τις θηριωδίες κατά των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ας γίνει και αφορμή προβληματισμού για τα σύγχρονα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν δίπλα μας».
  • Ποτάμι: «Με βαθύ σεβασμό στη μνήμη όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των οικογενειών τους [το Ποτάμι] καλεί σε εγρήγορση κάθε πολίτη που σέβεται τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την απόρριψη και την ανεπιφύλακτη καταδίκη κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να προσβάλει τα δικαιώματα, τον πολιτισμό και τις αξίες της ανθρωπότητας».
  • Λαϊκή Ενότητα: «Η σημερινή Μέρα Μνήμης των θυμάτων του ναζισμού μάς υπενθυμίζει σε ποιο έδαφος αναπτύσσονται ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία και πού μπορεί να οδηγήσουν, όταν δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα έγκαιρα και αποφασιστικά [...] Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ φόρο στον βωμό των στρατοπέδων και των κρεματορίων, με τον αφανισμό σχεδόν των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και άλλων Ελλήνων πολιτών».

Πηγή: efsyn.gr