Δέσμευση μόνο για κύριες συντάξεις και «ψαλίδι» στα αναδρομικά από Μητσοτάκη - Ειδήσεις Pancreta
Την καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά χωρίς τα δώρα και τις επικουρικές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρεται σε συνολικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ, την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει λάβει απόφαση για την καταβολή συνολικού ποσού 3,9 δισ. ευρώ, μαζί με δώρα και επικουρικές.

Την «συμμόρφωση» της κυβέρνησης με τις δικαστικές αποφάσεις διαφήμιζε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την Τετάρτη στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του προτίθεται να καταβάλει ποσό περίπου 1,4 δισ. ευρώ στους δικαιούχους, τονίζοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη δαπάνη «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού, και το συνολικό ποσό που προβλέπει προκαλούν προβληματισμό, καθώς το συνολικό κόστος των αναδρομικών βάσει της απόφασης του ΣτΕ φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ, με τον πρωθυπουργό να αρκείται να συμπληρώσει στα παραπάνω πως «Κάτι τέτοιο (σ.σ. ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων) θα ήταν άδικο για τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις επόμενες γενιές, το σύνολο της κοινωνίας».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση αποφάσισε «να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπογράμμισαν δε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και για αυτό δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

«Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα πως οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλοι», έσπευσε όμως να προσθέσει πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση όφειλε «να κρατά τις δημοσιονομικές ισορροπίες και εφεδρείες για κάθε δύσκολη στιγμή».

«Οι συνεργάτες σας, κ. Τσίπρα, γνωρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων. Αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Εγώ λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες δεν έχουμε. Όταν μιλάτε στην εθνική αντιπροσωπεία, θα έπρεπε να γνωρίζετε σε τι ακριβώς αφορά η απόφαση η οποία αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει. Εμείς με πολιτική απόφαση την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους» πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην σχετική κριτική του αρχηγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση στο βαθμό που καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε, γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφαπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση» δήλωσε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης.

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα κούρεψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατά 60%

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι «κουρεύει» τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

 

Η ίδια προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα».

«Μάλιστα, ο κ. πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις», επεσήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων».


Πηγή: thepressproject.gr