Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν - Ειδήσεις Pancreta
Έκανε λόγο για ποιοτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση στα σχέδια διαχείρισης της κρίσης, ενώ δήλωσε ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα.

Στο θέμα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένεται να αντληθούν περίπου 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση που δημιουργεί η πανδημία, αναφέρθηκε σήμερα (Πέμπτη), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του Aplha, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως σε αυτήν την πρόταση υπάρχει ένα είδος αμοιβαιοποίησης και αυξάνεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Τόνισε επίσης πως εν πολλοίς, η εξέλιξη αυτή γίνεται εξ ανάγκης, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει πως «ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία» θα μπορούσε να οδηγήσει και στη διάσπαση της ευρωζώνης.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε «να μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν το τελικό αποτέλεσμα», πριν δηλαδή γίνει γνωστό με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά (εάν δηλαδή θα υπάρξουν μνημόνια) και σε τι χρονικό περιθώριο.

Αναφορικά με τα λίγα κρούσματα και τους λίγους θανάτους που είχε η Ελλάδα από την πανδημία, δήλωσε πως «είναι επιτυχία της χώρας, την οποία πιστώνεται η κυβέρνηση». Πάντως, πρόσθεσε πως είναι επιτυχία που οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ποιοτική η διαφορά με την κυβέρνηση

Αναφερόμενος στα σχέδια που παρουσίασε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογράμμισε πως υπάρχει πλήρης σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων. Η διαφορά είναι στην ποιότητα των μέτρων, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, εμείς λέμε να στηρίξουμε σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ένα «μη» μπροστά από την επιστρεπτέα προκαταβολή, «κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν».

Έκανε λόγο για κίνδυνο βαθιάς ύφεσης «σαν αυτή που ζήσαμε το 2012 και το 2013», με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και την εκτίναξη της ανεργίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα άμεσα, προκειμένου «να προλάβουμε τον φαύλο κύκλο» της ύφεσης. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική» την παρακαταθήκη του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή, καλώντας ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί αυτό το ποσό κι όχι «να σπαταλήσουμε το μαξιλάρι».

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό», υπογράμμισε.

Πρόωρες εκλογές και Τουρκία

Σχετικά με το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπενθύμισε πως «δεν έχουμε ανοίξει εμείς τη συζήτηση περί εκλογών», υπενθυμίζοντας πως αυτή ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως τέτοιες σκέψεις εν μέσω αντιμετώπισης της πανδημίας, φανερώνουν τυχοδιωκτισμό και κυνισμό.

Σε ό,τι αφορά την Άγκυρα δήλωσε «ανήσυχος», προσθέτοντας πως διακρίνει μια ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας με περισσότερες παραβιάσεις και με ένα τουρκο-λιβυκό σύμφωνο που αμφισβητεί ελληνικές περιοχές.

Μπροστά στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει «εθνική γραμμή», η οποία «δεν μπορεί να είναι η αμηχανία».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr