«Γκριζάρουν» τώρα και σημεία στον Έβρο οι Τούρκοι - Ειδήσεις Pancreta

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως η συνοριακή γραμμή στον Έβρο έχει αλλάξει εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων και καλεί την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει εργασίες κατασκευής του φράκτη, πριν υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση από αρμόδιες αντιπροσωπείες των δύο χωρών. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο που ξεκίνησαν με τον ερχομό κλιμακίου τοπογράφων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με στόχο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή φράκτη από την ελληνική πλευρά. 

Σήμερα, λοιπόν, η Άγκυρα –επικαλούμενη ότι θύλακας γης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι αμφισβητούμενη περιοχή– ζητάει ουσιαστικά από την Αθήνα να παγώσει τις εργασίες του φράκτη και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για ένα θέμα (καθορισμός συνόρων) το οποίο δεν υφίσταται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ο ποταμός Έβρος, που αποτελεί το σύνορο με την Ελλάδα, «έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνικούς λόγους από το 1926», όταν δηλαδή καθορίστηκαν οι συνοριακές γραμμές, κι έτσι –σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα–, δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων.

Συνεπώς, η Τουρκία υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνικός συντονισμός μεταξύ αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες και υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή πριν από τη διεξαγωγή των σχετικών συνομιλιών. 

Μάλιστα, αναφέρει ότι «παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας για συνεργασία», η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες στις 13 Μαΐου του 2020, «παραβιάζοντας τα χερσαία σύνορα των συμβάσεών μας».

Αν και σημειώνει πως το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, εντούτοις στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν θα υπάρχει ανοχή για οτιδήποτε συμβεί στα σύνορά μας».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του (ΕΡΑ), είχε δηλώσει πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (...)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν», ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Δένδιας και το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες στη θέση Μελισσοκομείο, τονίζοντας επίσης πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος».


Πηγή: efsyn.gr