Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και ποιες κινήσεις θα γίνουν για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η στήριξη των εργαζομένων που θα υποστούν περικοπές απολαβών δουλεύοντας μικρότερα ωράρια και ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με μικρότερο ΦΠΑ θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο καφές, ρόφημα σοκολάτας, τσάι και αναψυκτικά τα οποία πωλούνται από καταστήματα εστίασης, όπως άλλωστε και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Τα παραπάνω προϊόντα, καθώς και ορισμένες επιμέρους «χρεώσεις» στο τουριστικό πακέτο μετατάσσονται από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13% και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει στη συνέχεια την εξειδίκευση των μέτρων.

Τα μέτρα είναι προσωρινά αλλά δεν αποκλείεται, εφόσον παραστεί ανάγκη, η ισχύς τους να παραταθεί. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα και η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν αποκλειστικά έως τον Σεπτέμβριο.

Στη δέσμη παρεμβάσεων της κυβέρνησης εκτός από τα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης πακέτο μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας με βασικό μέλημα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης (με επιδότηση από το κράτος μέρος της αμοιβής όσων τεθούν σε μερική απασχόληση), καθώς και μέτρα στήριξης της ρευστότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με το ποσοστό και το χρόνο εφαρμογής της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ένας νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, επεκτάσεις και τον Ιούνιο των μέτρων μείωσης των ενοικίων κατά 40% αλλά και της χορήγησης του επιδόματος των 534 ευρώ σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές.

Έλενα Λάσκαρη


Πηγή: euro2day.gr