Την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανακοίνωσε το ΚΚΕ τη Δευτέρα, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων, και τονίζοντας πως το ΚΚΕ «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες».

«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».

«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis.

Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλ. χωρίς την φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ , του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιγνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

«Δεν μπορεί ο βασικός μάρτυρας σε μία υπόθεση να είναι ανώνυμος και κουκουλοφόρος, πρέπει να είναι προστατευόμενος και η μεγαλύτερη προστασία είναι η δημοσιοποίηση του ονόματός του και μία σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να τον προστατεύσει και να τον περιφρουρήσει αποτελεσματικά» δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Κανέλλη: Η ανωνυμία εξ ορισμού συνεπάγεται συμφωνία

Εξηγήσεις για τη στάση του ΚΚΕ στην προανακριτική επιτροπή και εναντίον του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων έδωσε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να καταθέσουν φανερά.

«Στην Ελλάδα ισχύει το ελληνικό “το πρόσωπο είναι σπαθί”. Στην Ελλάδα έχουμε ιστορία που έχει υποφέρει πάρα πολύ από κουκουλοφόρους, πάσης φύσεως και μορφής. Είμαστε η χώρα των δαχτυλοδεικτούμενων δοσιλόγων με κουκούλα; Για σκεφτείτε σήμερα λοιπόν, ποιος φοράει κουκούλα; Φοράει κουκούλα η αντιτρομοκρατική όταν κάνει επέμβαση. Φοράνε κουκούλα αυτοί που πετάνε τις μολότοφ παλαβά στον δρόμο. Φοράνε κουκούλα οι μάρτυρες. Φοράμε κουκούλα για το ένα, φοράμε κουκούλα για το άλλο, και είναι οι ίδιοι που μέσα σε μία Ευρώπη συζητάνε αν θα φοράς ή δεν θα φοράς μπούργκα. Και την ίδια ώρα πρέπει να φοράς μάσκα για τον κορωνοϊό. Η αξιοπιστία δεν παίζεται επάνω στην ανωνυμία. Η ανωνυμία εξ ορισμού συνεπάγεται συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ συνέχισε τον συλλογισμό της για τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Για τόσο σοβαρά ζητήματα, το να πειστεί κάποιος ότι θα κρέμεται το σύνολο της εθνικής ασφάλειας, δημοσίου συμφέροντος και χίλια δυο, από δύο μάρτυρες που ξέρουμε τα ονόματά τους, αλλά αρνούνται να καταθέσουν φανερά… Θα έπρεπε να πούνε, σε τελευταία ανάλυση, που εδράζεται αυτό στη λογική ή στα νομικά. Επειδή υπάρχει νόμος; Εντάξει, κι εγώ μπορώ να φτιάξω έναν νόμο που να λέει ότι και μόνο που είμαι εδώ, αυτή τη στιγμή είναι προβληματικό. Εξαρτάται, ποιος φτιάχνει τον νόμο, και ποιος τον εφαρμόζει. Επομένως, αυτοί που έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι. Φτιάξαν τον νόμο για να χρησιμοποιούν τους μάρτυρες κατά το δοκούν. Εκεί είναι το πρόβλημά μας» πρόσθεσε η Λιάνα Κανέλλη, για να καταλήξει στο ερώτημα:

«Αύριο το πρωί μπορώ να σου κατασκευάσω εγώ δέκα μάρτυρες, αύριο το πρωί, αξιόπιστους, με μία κουκούλα, και να λες για μένα ότι θέλεις;» αναρωτήθηκε, ενώ σε αναφορά των δημοσιογράφων πως με τον συγκεκριμένο τρόπο έχουν αποκαλυφθεί διεθνώς αρκετά σκάνδαλα, η βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε πως όσοι έκαναν αποκαλύψεις παγκοσμίου επιπέδου, όπως ο Ασάνζ, «το έκαναν χωρίς κουκούλα, υπέστησαν τις συνέπειες, και γι’ αυτό τους θεωρείς αξιόπιστους. Δεν είναι αλήθεια, δεν είναι συνθήκες πολέμου. Μπορείς να κατασκευάσεις μάρτυρες κάτω από τις κουκούλες, δεν λέω πως αυτοί είναι κατασκευασμένοι, προσέξτε» πρόσθεσε ωστόσο.


Πηγή: thepressproject.gr