Β. Κεγκέρογλου: «Να αποκατασταθεί η αδικία της κεντρικής εξουσίας εις βάρος των Δημοτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας» - Ειδήσεις Pancreta

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να αποκατασταθεί η αδικία της κεντρικής εξουσίας εις βάρος των Δημοτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις του ν.4443/16 και συγκεκριμένα το άρθρο 76, προχώρησε στη λύση της δημοτικής κατασκευαστικής επιχείρησης.

Η ισχύς του νόμου 4443/16 ήταν καθοριστική για τη λήψη της απόφασης, αφού σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου αυτού, σε περίπτωση απόφασης λύσης της επιχείρησης διαγράφονται οι κάθε μορφής πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Δήμος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της εταιρείας μόνο ως προς το μέρος της κύριας οφειλής.

Επειδή στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκε το άρθρο 76 του ν.4443/16 με το άρθρο 15 του ν.4483/17 και το άρθρο 220 παρ. 1 και 4 του ν. 4555/18 και δεν προβλέπεται απαλοιφή προστίμων προσαυξήσεων κλπ και επιπλέον δεν προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη για τους δήμους που έλαβαν απόφαση λύσης επιχείρησης με τις προϋποθέσεις και τις πρόνοιες του άρθρου 76 του ν.4443/16.

Επειδή ο Δήμος προχώρησε στη λύση της επιχείρησης εμπιστευόμενος την κεντρική εξουσία και το νόμο 4443/16 που είχε ψηφίσει η Βουλή, βάσει του οποίου έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.

Επειδή ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αναγκάζεται να επιβαρυνθεί εκ των υστέρων με ένα ποσό 800.000 και πλέον χιλιάδων Ευρώ προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση του  4316/14 που προβλέπει μερική απαλοιφή των προστίμων, πρόσθετων προσαυξήσεων κλπ και

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την άδικη συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας προς τους δημότες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι επιβαρύνονται και να εισηγηθείτε ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα για όσους Δήμους έλαβαν τις αποφάσεις λύσεις επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 76 του ν. 4443/16, ώστε να τύχουν των προβλέψεων του για την απαλοιφή των προστίμων, προσαυξήσεων κλπ;
  2. Πότε θα εκδώσετε την ΚΥΑ για την ρύθμιση της οφειλής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σύμφωνα με τον νόμο 4316/14;»

Πηγή: pancreta.gr