Απόφαση Ολομέλειας Εφετών: Κρατάει η Τουλουπάκη τη δικογραφία για τη Novartis - Ειδήσεις Pancreta

Δεν πέρασε από την Ολομέλεια Εφετών το αίτημα αφαίρεσης από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, της μεγάλης δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis.

Οι εφέτες της Αθήνας με καθαρή πλειοψηφία απέρριψαν στο σύνολο της την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 69 κατά της παραγγελίας, 40 υπέρ και 3 λευκά, oι εφέτες έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς αλλά και η κύρια ανάκριση για τα σκέλη για τα οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, με το σκεπτικό . ότι η έρευνα που διενεργείται εδώ και τρία χρόνια έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.

Η άποψη της πλειοψηφίας έκρινε πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της Αιαφθοράς. διότι η έρευνα ήδη διενεργείται 3 χρόνια και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια: ήδη 5 δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες Διαφθοράς να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες, ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ.Φρουζη, αιτιολογήθηκε από τους εφέτες καθώς λείπουν στοιχεία τα οποία οι ανακρίτριες αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Όσον αφορά την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας, η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν από τους εφέτες ικανότατες στο έργο τους.

Κάνοντας αποτίμηση του έως τώρα έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς τονίστηκε ότι ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

Ωστόσο, η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για την «επιτάχυνση της διερεύνησης» της υπόθεσης Novartis μέσω της ανάθεσής της σε εφέτες - ανακριτές, κατά τις εκτιμήσεις τουλάχιστον της Κουμουνδούρου, υποκρύπτει πιέσεις και μεθοδεύσεις προκειμένου να αποκλειστεί η κυρία Τουλουπάκη από την έρευνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα παραμένει ανοιχτή, δηλαδή για τους Ανδρέα Λοβέρδο (που ήδη διώκεται ), Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr