Δεύτερη επιστολή Τασούλα σε Τσίπρα: Αντικατάσταση Πολάκη - Τζανακόπουλου ή συνεχίζει η επιτροπή με λιγότερα μέλη - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Δεύτερη επιστολή μέσα στην ίδια μέρα απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην οποία ζητά από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντικατάσταση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, στην εξεταστική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Κατά τη δεύτερη επιστολή του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προθεσμία τριών ημερών να αναπληρώσει τους δύο βουλευτές του στην Προανακριτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του, τότε οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχίσουν με λιγότερα μέλη.

Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία - κατά τα λεγόμενά του - λειτουργεί ανεξάρτητα. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε περαιτέρω πως εν προκειμένω δεν υπάρχει «υπερκείμενη δικαστική Αρχή» και ως εκ τούτου «μοιραία» οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Επίσης, σημείωσε πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές, τότε αυτό ο ίδιος θα το εκλάβει ως πείσμα. «Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή θα συνεχίσει με λιγότερα μέλη» δήλωσε, ενημερώνοντας παράλληλα πως η συνεδρίαση της Προανακριτικής θα διεξαχθεί την Πέμπτη κι όχι Τρίτη ακόμα κι αν απαντήσει εντός της ημέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του επιστολή ο Κωνσταντίνος Τασούλας είχε ουσιαστικά δηλώσει αναρμόδιος αναφέροντας ότι «η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών» και ότι η δική του αρμοδιότητα περιοριζόταν απλά στο ότι η σύνθεση της Επιτροπής όφειλε «αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους». Παράλληλα όμως δήλωνε ότι η επίμαχη απόφαση της Επιτροπής δεν παραβίασε την απόφαση της Ολομέλειας.  

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στις δύο επιστολές του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προς τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, όπως επιτάσσει ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του», αναφέρει η Κουμουνδούρου. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας». 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr