ΝΔ - ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη από την προανακριτική - Ειδήσεις Pancreta

Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν στην προανακριτική Επιτροπή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της απόφασης τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση. Υπενθυμίζεται πως το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει στην προανακριτική έχοντας καταγγείλει τη διαδικασία ως απαράδεκτη και κάνοντας λόγο για «εξευτελισμό του κονοβουλίου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εξαρχής διαμηνύσει πως η όποια προσπάθεια εξαίρεσης των βουλευτών του συνιστά casus belli, απείχε από την σχετική ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δια χειρός Μητσοτάκη» τονίζοντας πως κανένας από τους δύο βουλευτές δεν θα αποχωρήσει από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση της προανακριτικής είχε εξελιχθεί σε ένα φιάσκο για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, καθώς κατά τη μυστική ψηφοφορία υπήρξαν διαρροές από το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» με τα δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται και να αναζητούν την πλευρά από την οποία προήλθαν οι «αντάρτες». Παράλληλα πρωτοφανής ήταν η εικόνα με τα άδεια κυβερνητικά έδρανα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η κυβέρνησή του απουσίαζαν από τη συζήτηση, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τις εσωκομματικές διαμάχες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εξαπολύσει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο - κατά περίπτωση - για ρεβανσισμό, απόπειρα συγκάληψης του σκανδάλου, αποπροσανατολισμό, δειλία και πολιτικαντισμούς. 

Στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησε πολεμικό κλίμα, ενώ τα μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αποχώρησαν άρον άρον από την αίθουσα μετά την ψηφοφορία. Αρχικά το ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε νέο αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Οι αντιδράσεις από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν έντονες καθώς ούτε ο Κανονισμός της Βουλής, ούτε ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δίνουν σε μέλη της Επιτροπής το δικαίωμα να εξαιρούν συναδέλφους τους. Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν γιατί δεν έχουν λάβει τα έγγραφα των δικογραφιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων. 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν νωρίτερα πως «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει». Επιπλέον έκαναν λόγο για «μια καταφανώς παράνομη και αντιθεσμική απόφαση που συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να το αποδεχθούν ούτε να το νομιμοποιήσουν». 

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε πως η εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη είναι εκτός νόμου και η διαδικασία που θα επακολουθήσει θα είναι άκυρη. Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει και η Επιτροπή στην Προανακριτική δεν μπορεί διότι έχει ρόλο Εισαγγελέα. «Δηλαδή αυτός που ζητάει θα αποφασίζει και την εξαίρεση;», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όταν και αν παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος σε ειδικό δικαστήριο τότε σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κληρώνονται τα μέλη Δικαστικού Συμβουλίου και μετά το Δικαστικό Συμβούλιο λειτουργεί κανονικά και ορίζεται ανακριτής. Αυτή τη στιγμή όμως κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί».

Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης. «Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα τα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε», διαμαρτυρήθηκε προς το προεδρείο ο βουλευτής. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής Επιτροπής. «Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό για αυτό το κόλπο;» ρώτησε τους βουλευτές ΝΔ - ΚΙΝΑΛ. «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.

«Το αίτημα έχει από νομική άποψη βασιμότητα. Υπάρχει μία τεράστια αντίφαση όμως που προέρχεται από το άρθρο 86 καθώς μετατρέπει ένα πολιτικό σώμα σε ανακριτικό και του δίνει δικαστικές αρμοδιότητες. Πρόκειται για υποκρισία η όποια εξαίρεση που οδηγεί σε φαύλο κύκλο – εξαίρεση της εξαίρεσης – και σε εκφυλισμό της Επιτροπής» είπε μετά την συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τους απείλησε με… φυλακή

Απαντώντας στις οργισμένες αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπουγάς απείλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως θα εφαρμόσει το άρθρο 160Α του Π.Κ. εναντίον τους. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι «όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής ή κάποιας επιτροπής της ή τη διαταράσσει προκαλώντας θόρυβο ή αταξία ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Έντονη ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Θα οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους έστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;» είπε προς το προεδρείο, διαμαρτυρόμενος.

Κατόπιν, τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην πλειοψηφία επικαλέστηκαν γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβούλιου που εκδόθηκε το 2010 και ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής. Τότε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη σημερινή στάση που όχι μόνο υπερψήφισε αλλά κίνησε με σχετικό αίτημα και την όλη διαδικασία, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης σε υψηλούς τόνους απάντησε: «αυτό που κάνετε είναι πραξικόπημα και δεν μπορεί να περάσει. Φωνάξτε την αστυνομία να με βγάλει έξω, δεν με νοιάζει». «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η αντίδραση του Παύλου Πολάκη.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της πλειοψηφίας άρχισαν να φωνάζουν ότι η τοποθέτηση Ραγκούση πρέπει να καταδικαστεί γιατί εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό. Ο Κώστας Καραγκούνης υποστήριξε ότι αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Υψηλάντης.

Ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα της Επιτροπής να εξαιρεί μέλη. «Θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα» τόνισε και έκανε λόγο για «χουντοεπιτροπή». Προκάλεσε δε τη συμπολίτευση να φέρει τη φρουρά στην επόμενη συνεδρίαση, αφού όπως προανήγγειλε εκείνος θα βρίσκεται μέσα στην αίθουσα της Προανακριτικής κατά την εξέταση του Mr Novartis, Κ. Φρουζή, την ερχόμενη Πέμπτη. «Δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε όσους νομικούς ακροβατισμούς κι αν κάνουν» συμπλήρωσε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας, ένα από τα πρόσωπα που έχουν απόλυτη εικόνα της διάστασης του σκανδάλου της Novartis.

«Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να έλεγα ότι θα γδάρω ζωντανή την Τουλουπάκη επειδή καθυστερεί» είπε αναφερόμενος στις απειλητικές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη. «Εδώ, δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίσετε δικαστές και μάρτυρες», επισήμανε απευθυνόμενος στα μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. 


Πηγή: tvxs.gr