Η τελική μάχη των καραμανλικών με τον Μητσοτάκη - Ειδήσεις Pancreta

O Aπόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ουδέτερος… γέρνοντας ελαφρώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βαρονίες και οι γαλάζιες οικογένειες δίνουν την ύστατη μάχη παρασκηνίου και η εκλογή αρχηγού της ΝΔ μπορεί και να κριθεί από 82.000 ψήφους μακεδονικής προέλευσης.

Οι 82.000 ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα γίνονται το «κλειδί» στην αναμέτρηση της Κυριακής ανάμεσα σε Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη που από χθες ρίχνουν όλα τα διαθέσιμα όπλα τους στη μάχη της Μακεδονίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ το καραμανλικό μπλοκ φέρεται να ασκεί κάθε δυνατή πίεση στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να «επαναπατριστούν» και να στηρίξουν Μεϊμαράκη.

Οι εν λόγω πιέσεις δεν απέδωσαν σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «κατά συνείδηση» και άφησε ανοιχτό το έδαφος σε εκατέρωθεν ερμηνείες: Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερμήνευσε, διακριτικά, υπέρ του την τοποθέτηση Τζιτζικώστα, ενώ γαλάζια στελέχη υποδείκνυαν με νόημα την ορολογία που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης στην δήλωσή του. Σ’ αυτή την ορολογία ξεχώριζαν τις επισημάνσεις για την ανάγκη «ανανέωσης της παράταξης», για το ότι «η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγείται», καθώς και για το χρειάζεται «ένα κόμμα μακριά από συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» - επισημάνσεις όλες, που παραπέμπουν περισσότερο στην ατζέντα και την πολιτική γραμμή Μητσοτάκη παρά σε εκείνη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το εάν αυτές οι ερμηνείες είναι ρεαλιστικές, όπως και – κυρίως – το εάν οι διεκδικούμενοι ψηφοφόροι επηρεάζονται περισσότερο από τον Απόστολο Τζιτζικώστα ή από τον Κώστα Καραμανλή θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής. Έως τότε, και δημοσκοπικά τουλάχιστον, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται να προηγείται στην παράταση νίκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Η δημοσκόπηση της Pulse για το Action 24 που βγήκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για να πετύχει την ανανέωση της ΝΔ, τη διεύρυνση των ορίων της, την εκλογική της νίκη και την άσκηση της αντιπολίτευσης, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρίνεται ως καταλληλότερος να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο (Μεϊμαράκης ή Μητσοτάκης) μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην ανανέωση του κόμματος, το 38% των ερωτηθέντων απαντούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης , το 23% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 33% κανένας από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να καταφέρει καλύτερα το άνοιγμα και τη διεύρυνση των ορίων της σημερινής ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 37% έναντι 23% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το 31% των ερωτηθέντων απαντά κανένας από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 31%, έναντι 21% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το 37% απαντά κανένας από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ασκήσει καλύτερη αντιπολίτευση, το 36% των ερωτηθέντων απαντούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 25% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το 30% κανένας από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ενότητα του κόμματος, το 36% των ερωτηθέντων απαντά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το 26% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 29% κανένας από τους δύο.

Στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τελικά στις εκλογές για αρχηγό της ΝΔ), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 46%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 30%, ενώ το 24% δεν έχει άποψη.


Πηγή: tvxs.gr