Αλ. Μαρκογιαννάκης: Ερώτηση για την ετοιμότητα της Περιφέρειας στα Χανιά ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου - Ειδήσεις Pancreta

Ερώτηση για την ετοιμότητα της Περιφέρειας στα Χανιά ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου αλλά και την προετοιμασία διαχείρισης ενδεχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Αλέκου Μαρκογιαννάκη, προς τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Στην ερώτηση, μεταξύ άλλων καλείται ο Περιφερειάρχης να απαντήσει για την εικόνα για το ύψος των ζημιών, βάσει των μέχρι σήμερα αποκαταστάσεων και αποζημιώσεων ιδιωτών, για το εάν έχει ληφθεί μέριμνα για την αποτροπή αντίστοιχων ζημιών τον φετινό χειμώνα στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί, εάν έχει αποτυπωθεί σε χρονοδιάγραμμα η αποκατάσταση των έργων του ποταμού Ιάρδανου και της οδικής σύνδεσης στην περιοχή, με έργα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ασφαλείας Ι. κυκλοφορία γέφυρας Μπέιλι, ΙΙ. μελέτης ιστορικού μνημείου γέφυρας Κερίτη, ΙΙΙ. μελέτης νέας γέφυρας Αλικιανού και εάν επίσης έχει αποτυπωθεί σε χρονοδιάγραμμα η αποκατάσταση των έργων στην περιοχή των Απτέρων.

Αναλυτικά η ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του κ. Μαρκογιαννάκη:

Τον χειμώνα του 2019 η Κρήτη χτυπήθηκε από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

Τα φαινόμενα ήταν εντονότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης των υποδομών από πλευράς των αρμοδίων φορέων, οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες.
Καταστράφηκαν περιουσίες, έπεσαν γέφυρες, έκλεισαν δρόμοι, έγιναν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, σε ορισμένες δε περιπτώσεις η κατάσταση παραμένει η ίδια, ακόμα και σήμερα.

Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά με καταστροφή καλλιεργειών, δικτύων άρδευσης και αγροτικών δρόμων. Εκατοντάδες στρέμματα, κυρίως ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα, κόποι δεκαετιών, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες βροχόπτωσης, ενώ οκτώ περίπου μήνες απ’ την καταστροφή, πολλοί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν έως και σήμερα να προσεγγίσουν τις μονάδες τους.

Η αγροτοκτηνοτροφική οικονομία των Χανίων περνά κρίση και οι πληγέντες περιμένουν ακόμα απαντήσεις, και κυρίως δράσεις!

Δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης συχνότητας κι έντασης των καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κατάστασης των υποδομών, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν συντηρηθεί, υπάρχουν –λογικές – ανησυχίες ότι στην επόμενη έντονη κακοκαιρία, θα αντιμετωπίσουμε ίδιες, ίσως και χειρότερες, καταστάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
Α. Έχετε εικόνα για το ύψος των ζημιών, βάσει των μέχρι σήμερα αποκαταστάσεων και αποζημιώσεων ιδιωτών;

Β. Έχει ληφθεί μέριμνα για την αποτροπή αντίστοιχων ζημιών τον φετινό χειμώνα στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί;

Γ. Έχει επικαιροποιηθεί – λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία εμπειρία – το εγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας για φυσικές καταστροφές (Σχέδιο Ξενοκράτης) κι αν υπάρχει πρόβλεψη άσκησης ετοιμότητας/δοκιμής του από την πολιτική προστασία;

Δ. Έχει σχεδιαστεί η συγκρότηση μητρώου δημοσίων έργων για την παρακολούθηση της συντήρησής τους;

Ε. Έχει αποκατασταθεί ο μειωμένος προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης 2014-2020 για θέματα πολιτικής προστασίας;

Ζ. Έχει αποτυπωθεί σε χρονοδιάγραμμα η αποκατάσταση των έργων του ποταμού Ιάρδανου και της οδικής σύνδεσης στην περιοχή, με έργα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ασφαλείας Ι. κυκλοφορία γέφυρας Μπέιλι, ΙΙ. μελέτης ιστορικού μνημείου γέφυρας Κερίτη, ΙΙΙ. μελέτης νέας γέφυρας Αλικιανού;

Η. Έχει αποτυπωθεί σε χρονοδιάγραμμα η αποκατάσταση των έργων στην περιοχή των Απτέρων;

Οι Ερωτώντες

Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος
Αρχοντάκης Γεώργιος
Κονταξάκης Γεώργιος
Κοπάσης Ελευθέριος
Κουκλινός Ανδρέας
 

Πηγή: pancreta.gr