Β. Κεγκέρογλου: «Αναγκαία μέτρα ενσωμάτωσης κοινόχρηστων αυτοηλεκτροκινούμενων πατινιών στις ελληνικές πόλεις» - Ειδήσεις Pancreta

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά αναγκαία μέτρα ενσωμάτωσης κοινόχρηστων αυτοηλεκτροκινούμενων πατινιών στις ελληνικές πόλεις.

 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ομαλή ενσωμάτωση των κοινοχρήστων πατινιών (e-scooters) στις πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας είναι αναγκαία αλλά στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται άμεσα μέτρα, με την θέσπιση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου,

Είναι γεγονός ότι η νέα αυτή μορφή μετακίνησης ως μέσου συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης, του αστικού θορύβου καθώς και στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο, για τη λειτουργία και την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών είναι ανύπαρκτο με συνέπεια να υπάρχουν ακόμη και ατυχήματα, αφού λ.χ δεν είναι καθορισμένοι οι χώροι και οι διαδρομές που μπορούν νομίμως να ακολουθήσουν, αν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας και αν πρέπει οι επιβάτες να φέρουν κράνος ασφαλείας ή άλλα προστατευτικά μέσα.

Επειδή βασικό ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση των πατινιών στο δημόσιο χώρο με τρόπο τέτοιο, ώστε να υποκαθιστούν μέρος της κυκλοφορίας με συμβατικά Ι.Χ. και μοτοσυκλέτες, ενώ παράλληλα δεν θα θίγουν τις ευάλωτες ομάδες χρηστών του χώρου (πεζοί, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά κ.ά.)

Επειδή τα ηλεκτρικά πατίνια ήρθαν αιφνιδιαστικά στις κορεσμένες κυκλοφοριακά πόλεις του κόσμου για να αποτελέσουν μία βιώσιμη εναλλακτική σε μικρού μήκους διαδρομές, ένα ήπιο μέσο μετακίνησης που δε ρυπαίνει και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και

Επειδή η χρήση των πατινιών κρίνεται από τους πολίτες ως ιδιαίτερα δαπανηρή.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης  για τα κοινόχρηστα ηλεκτροκινούμενα πατίνια;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενσωμάτωσης κοινόχρηστων πατινιών στις ελληνικές πόλεις και με ποιες προϋποθέσεις;».


Πηγή: pancreta.gr