Σκιές εμπλοκής του Αναστασιάδη σε ξέπλυμα ρωσικού βρώμικου χρήματος - Ειδήσεις Pancreta

Εμπλοκή του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ρώσων «φίλων του Πούτιν» περιγράφει δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), περιγράφοντας πως η δικηγορική του εταιρεία εμφανίζεται να συμμετέχει σε ύποπτες διαδρομές χρήματος. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Κύπρο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, από το οποίο ο ίδιος έχει αποχωρήσει αλλά συνεχίζουν να εμπλέκονται οι κόρες του, εμφανίζεται να μεσολαβεί σε ύποπτες διαδρομές χρήματος, που εμπλέκουν έως και τον δισεκατομμυριούχο Αμπράμοφ, ο οποίος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα.

Σημειώνεται πως ο OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος – Organized Crime and Corruption Reporting Project) είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, με εξειδίκευση σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθορά.

Όπως εξηγείται, παρότι το όνομα του σκανδάλου «Troika Laundromat» παραπέμπει στην γνωστή και μη εξαιρετέα «Τρόικα» των δανειστών, αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ρωσικές τράπεζες, την Troika Dialog, που αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα του OCRP:

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εργαστεί για να ενδυναμώσει την σχέση της χώρας του με τη Ρωσία την στιγμή που του ασκείται διεθνή κριτική για χαλαρούς οικονομικούς ελέγχους και ξέπλυμα χρήματος.

Όμως αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του το 2013, μια νομική εταιρεία που ίδρυσε και ήταν συνιδιοκτήτης εκείνη την περίοδο, κανόνιζε συμφωνίες με έναν φίλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, το περιβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι και με ένα δίκτυο εταιριών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από την εταιρεία, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» κατά την ανάληψη της προεδρίας. Όμως και οι δύο κόρες του είναι συνέταιροι και εξακολουθούν να διατηρούν ιδιωτικό γραφείο στο κτήριο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ανενεργής λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» τα οποία ανέκτησαν ο OCCRP και το 15min.lt (ένα από τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά μέσα της Λιθουανίας) και αναλύθηκαν κατά τη σύμπραξη του OCCRP με το IRPI (της Ιταλίας) και το Global Witness, αποκαλύπτεται πως η νομική εταιρεία του Αναστασιάδη εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που μετάφεραν ρωσικό χρήμα από και σε εταιρείες – βιτρίνες που είχαν είτε δημιουργηθεί είτε συσχετιζόντουσαν με την εταιρεία του Προέδρου.

Δύο από αυτές τις εταιρείες βιτρίνες (οι Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd.), φαίνονται να είναι βαθιά διαπλεκόμενες με το «Πλυντήριο της Τρόικας», ένα δίκτυο βιτρινών που λειτουργούσε από το 2006 ως το 2013 και διακίνησε τουλάχιστον 4.6 δισεκατομμύρια δολαρία, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να φοροδιαφεύγουν, να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και να ξεπλένουν χρήμα.

Η Batherm και Matias τροφοδότησαν το σύστημα με 323 εκατ. δολάρια για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι άγνωστοι.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, κρυβόταν πίσω και από τις δύο εταιρείες και μάλιστα τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει τεράστια ρωσική επιχείρηση Ενέργειας σε απίστευτα προνομιακή τιμή. Στην συνέχεια ο Αμπραμόφ, παρέλαβε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την βοήθεια της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη.

Τα έγγραφα πάντως δεν περιέχουν απτές αποδείξεις πως η εταιρεία ή οι υπάλληλοι της παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Οι συνδιαλλαγές ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την σχέση της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη, τους συνεργάτες του, και ρωσικά οικονομικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες πως τέτοιου είδους σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κύπρου.

«Το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, διοχετεύεται ιστορικά από τις βαλτικές χώρες και την Κύπρο με την δεύτερη να αναλαμβάνει πιο ουσιαστικό ρόλο ως αγωγός βρόμικων κεφαλαίων. Η τρέχουσα αποξήλωση αυτού του συστήματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και της Κύπρου και των χωρών της Βαλτικής. Αν και στην Λετονία η ζημιά έγινε κυρίως από Ρώσους και ξένους τραπεζίτες, στην Κύπρο το πρόβλημα είναι εγχώριο» αναφέρει ο Ρομάν Μπορίσοβιτς, πρώην τραπεζίτη και επικεφαλής του ClampK, βρετανικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οποίου το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις.

«Είναι Κύπριοι, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι διεφθαρμένοι φορείς που καταρράκωσαν το οικονομικό σύστημα του νησιού τους εκ των έσω, και οι συμπατριώτες τους οφείλουν να τους καταστήσουν υπεύθυνους για αυτές τις προδοτικές πράξεις», προσθέτει ο Μπορίσοβιτς.

Σε αίτημα του OCCRP στον Νίκο Αναστασιάδη για να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος φέρεται να μην απάντησε.

Περιηγηθείτε στο σχετικό infographic που δημοσίευσε ο ιστότοπος. 

«Οι ρίζες ενός δηλητηριώδους δέντρου» και ο Αμπράμοφ

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα εστιάζει στη δραστηριότητα της Batherm Ventures Ltd., της μίας εκ των δύο επίμαχων εταιρειών, που φέρεται να καταχωρήθηκε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στα τέλη του 2006. Κατά τις πληροφορίες αυτές, στο εταιρικό σχήμα εμφανίζονται ακόμα δύο πρόσωπα, ο Στάθης Λέμης ως διευθυντής και διαχειριστής της επιχείρησης, και ο Θεοφάνης Φιλίππου, ως διευθύνων σύμβουλος. Όπως αναφέρεται, κατά την εκκαθάριση της εταιρείας το 2017, ο δεύτερος ορίστηκε ως εκκαθαριστής, ενώ κανένας από τους δύο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια επί της υπόθεσης.

Από τις 23 Αυγούστου 2007 έως τις 17 Ιουνίου 2008, η Batherm εμφανίζεται να μεταβιβάζει από 96 εκατ. δολάρια σε οκτώ δόσεις, σε μία άλλη εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, την Delco Networks S.A. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Delco εμφανίζει επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς είναι μία από τις 75 εταιρείας που απαρτίζουν το Troika Laudromat, που αποτελεί μέρος του τεράστιου δικτύου μεταφοράς χρήματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ των συναλλαγών που πραγματοποίησε η Delco περιλαμβάνεται η αγορά 70.000 μετοχών της ρωσικής εταιρείας Ενέργειας Rosneft από το «International Media Overseas». Η εταιρεία συνδέεται με τον φημισμένο τσελίστα Σεργκέι Ροντγουγίν, ο οποίος φέρεται να είναι γνωστός παλιός φίλος του Πούτιν και θεωρείται ευρέως πληρεξούσιος του Ρώσου Προέδρου. Η εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με τον Ροντγουγίν εμφανίζεται να έλαβε περισσότερα από 800.000 δολ. από τη συναλλαγή.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως η Delco συνέβαλε επίσης στη μεταφορά 2,2 εκατ. δολ. που είχαν κλαπεί από τη ρωσική κυβέρνηση στην «υπόθεση Μαγκνίτσκι» του 2007.

Παρακάτω, το OCCRP αναφέρεται σε έγγραφα και τραπεζικά αρχεία που ρίχνουν φως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Batherm, ενώ σημειώνει πως μία από τις θυγατρικές στις οποίες έστελνε χρήματα ήταν η Matias Co Ltd., που δημιουργήθηκε από την πρώην δικηγορική εταιρεία του Αναστασιάδη. «Ο πάροχος υπηρεσιών που υπηρέτησε ως αρχικός μέτοχος και διευθυντής, Imperium Nominees Ltd., ανήκει σήμερα ισόποσα στους Φιλίππου και Λέμη, καθώς και στις δύο κόρες του Κύπριου Προέδρου, Έλσα και Ινώ, που επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα περιγράφει μία σειρά αγοροπωλήσεων μεταξύ των Batherm και Matias και εταιρειών Ενέργειας και κατασκευών υδρολεκτρικών δικτών και θερμοηλεκτρικών σταθμών (Energostroy, SoyuzEnergoEngineering κλπ), με εμπλοκή της Gotland Industrial Inc, που φέρεται μία από τις τρεις βασικές εταιρείας του Troika Laundromat), για να καταλήξει μέσα από τις διαδρομές του χρήματος στο πρόσωπο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Αλεξάνταρ Αμπράμοφ, τον οποίο στη συνέχεια συνδέει με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο Αμπράμοφ, που υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ήταν πελάτης της «Αναστασιάδης και Συνεργάτες». Σύμφωνα με αξιωματούχο που εργάστηκε στο κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε να μην κατονομαστεί, η εταιρεία (σ.σ. του Αναστασιάδη) επέβλεπε την αίτηση του δισεκατομμυριούχου για την κυπριακή υπηκοότητα. Στις 21 Ιουλίου 2010, στον Αμπράμοφ απονεμήθηκε ένα κυπριακό διαβατήριο «σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η νέα του ιδιότητα του πολίτη του επέτρεψε την ευκολότερη πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών σχολίασε -τότε- πως «η πολιτογράφηση του Αμπράμοφ είναι προς το δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας ωστόσο πως τα προγράμματα «Χρυσής Βίζα» έχουν εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από ανησυχίες για την «ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τη Ρωσία κατά τα προηγούμενα χρόνια, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν είχε τη φήμη πως έχει λειτουργήσει για τα «βρώμικα» δισεκατομμύρια των Ρώσων ως φορολογικό πλυντήριο. Υπενθυμίζει τη στάση της Κύπρου κατά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και το γεγονός πως λόγω των δεσμών αυτών, αρκετές χώρες της ευρωζώνης αρνήθηκαν να διασώσουν τις κυπριακές τράπεζες κατά την κυπριακή κρίση.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην Κύπρο για να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς, ως απάντηση στην εγγύτητα με τη Ρωσία» καταλήγει το δημοσίευμα.

Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα πυροδότησαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης του ΑΚΕΛ, που με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, καλεί τον Νίκο Αναστασιάδη να πάρει δημόσια θέση, υπογραμμίζοντας πως «το όλο ζήτημα γίνεται χειρότερα, εξαιτίας της άρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επί των άρθρων των διεθνών παρατηρητηρίων».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Παρακολουθούμε με ανησυχία διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα δημοσιεύματα αυτά εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία δυσφημίζεται, αφού την εμπλέκουν σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων όπως και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

Το όλο ζήτημα γίνεται χειρότερο εξαιτίας της αρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επί των άρθρων των διεθνών παρατηρητηριων.

Ως ΑΚΕΛ δεν προτρέχουμε να πάρουμε θέση επί του περιεχομένου των συγκεκριμένων άρθρων. Ζητούμε όμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνων παρατηρητηριων για το ξέπλυμα χρήματος.

Η βαρύτατη αυτη κατηγορία πλανάται πάνω από την χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικό του γραφείο σε φερόμενες ως ύποπτες διαδρομές.

Αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.


Πηγή: thepressproject.gr