Ο συνδικαλιστικός νόμος στο στόχαστρο της κυβέρνησης – Αντιδρά το ΚΚΕ - Ειδήσεις Pancreta

Σε τρεις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με άξονα την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για προκήρυξη απεργίας και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. «Η κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται η «Καθημερινή» θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Η τρίτη παρέμβαση θα σχετίζεται με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αφισοκόλλησης.

ΚΚΕ: Στόχος η «σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς»

«Οι αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο συνδικαλιστικό νόμο, στόχο έχουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Μάλιστα η νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το «50% συν ένα» για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας, προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο».

«Σε μια «δημοκρατία»», συνεχίζει, «που η κυβέρνηση μπορεί να εκλέγεται χωρίς ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να είναι μειοψηφική στο λαό, το να απαιτείται κάτι διαφορετικό για τη λήψη απόφασης για απεργία, σε συνθήκες μάλιστα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, είναι μια τεράστια υποκρισία. Υποκριτικά είναι επίσης και τα περί «γνωριμίας με τα συνδικάτα», αφού με το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιδιώκει το «φακέλωμα» και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων».

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν τη νέα επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, μπορούν να υπερασπίσουν, να δυναμώσουν τις ζωντανές συλλογικές τους διαδικασίες και τα σωματεία τους, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr