«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», είπε από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως αναφορικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ που ζήτησε να εφαρμοστούν βελτιωτικές αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου για να υπερψηφίσει. 

Η Κεραμέως είπε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη «θεμελιώδη προεκλογική δέσμευσή» της: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». 

Στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ αντέτεινε ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: 

«Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το «πεδίο προστασίας» έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το «καταφύγιο» δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε στη συνέχεια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία αντικαθιστά τον όρο αρμόδιες αρχές με τον όρο δημόσιες αρχές. Κι αυτό προκειμένου όπως εξήγησε μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές που ούτως ή άλλως έχουν αρμοδιότητες εκ του νόμου, αλλά αστυνομία και εισαγγελία.

Η υπουργός Παιδείας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά την οποία έγινε προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου ώστε το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου, πλην όμως αυτή η προσπάθεια απέβη άκαρπη. Πάντως από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να προτίθενται να προχωρήσουν σε άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή, το ΚΙΝΑΛ σκέφτεται να κρατήσει μια στάση, με την οποία δεν θα ταυτίζεται ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr