Εγκρίθηκε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και αντιπολιτευτικά καρφιά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Ειδήσεις Pancreta

Εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση ενώ κατά ψήφισε το ΜΕΡΑ25. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις και δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι επί της δικής του κυβέρνησης θεσπίστηκε το ακατάσχετο των λογαριασμών, που προστάτευσε τα μεσαία και λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, εγκρίθηκε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Όσον αφορά στα άρθρα «Ναι» είπαν Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ,  ο ΣΥΡΙΖΑ  επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ 25 καταψήφισε τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ  ωστόσο υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνεται η βάση για τους οφειλέτες και μπορούν να υπαχθούν πλέον και Νομικά Πρόσωπα, ανακουφίζονται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνεται το επιτόκιο που επιβαρύνει τους οφειλέτες, από 5% στο 3%.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακούει την αγορά και για τον λόγο αυτό αναστέλλει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. «Ακούμε την αγορά, αναστέλλουμε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, είμαστε κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων φορολογουμένων και προσδοκούμε στην αύξηση των εσόδων, κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

«Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια του, Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέσπισε το ακατάσχετο των λογαριασμών και τόνισε πως προσπάθησαν να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε όσους το είχαν πραγματική ανάγκη, σε αντίθεση με τη ΝΔ που θέλει να περιορίσει τη μείωση φόρου στις μεγάλες περιουσίες.

«Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών. Ευχόμαστε να μην ξαναφέρετε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και να φορτωθούν οι πολίτες τις αμαρτίες σας. Η ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ ήταν δική μας διάταξη που, παρά τα όσα αντίθετα λέγατε, το κάναμε πράξη. Διασφαλίσαμε για το τρέχον έτος μείωση κατά 10% με έμφαση στις μικρές ακίνητες περιουσίες και σταδιακό περιορισμό για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες».

«Εμείς συμφωνούμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ. Η δική μας λογική ήταν να μειωθεί ο φόρος σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, η δική σας λογική είναι να περιορίσετε τη μείωση του φόρου στις μεγάλες περιουσίες. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κατανοείτε ότι η κατάσταση της οικονομίας που παραλάβατε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, είναι, όμως, ανησυχητικός ο τρόπος που επιλέγετε να την διαχειριστείτε και χωρίς να λέτε την αλήθεια για τον δημοσιονομικό χώρο που σας αφήσαμε. Φέρατε ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο βλέπουμε ρυθμίσεις των δικών μας διατάξεων με το δικό σας χρώμα».

«Θετική ψήφο με επιφυλάξεις» έδωσε το ΚΙΝΑΛ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι «εμείς  με επιφυλάξεις παρέχουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι οι πρώτες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ αφορούν τα μικρά και μεσαία στρώματα που δοκιμάστηκαν μέσα στην κρίση.

«Συμφωνούμε με τις πρώτες ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να μας βρει με θετική θέση, ειδικά γιατί αφορά τα μικρά και μεσαία στρώματα που δοκιμάστηκαν από τη φορολογική λαίλαπα. Είναι ευνόητη η ψήφος μας, έχουμε, όμως, επιφυλάξεις.

Κατανοώ την τακτική του πρωθυπουργού να δείξει γρήγορα ανακλαστικά και ισχυρή θέληση, διατηρώ όμως αμφιβολίες κατά πόσο οι ευχάριστες αποσπασματικές ρυθμίσεις εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αποσπασματικές, ευχάριστες ρυθμίσεις σας δεν συνάδουν με την παραδοχή του ύψους των ματωμένων πλεονασμάτων που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και απαγορεύει να κάνετε συνολική ρύθμιση».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την «συντονισμένη συγκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι  με αυτό το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται η συντονισμένη συγκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής.

Επισήμανε πως  από τα ίδια τα μεγέθη φαίνεται και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και σημείωσε ότι στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν με το 5% των εσόδων. Πρόσθεσε ότι «αν σε αυτά προσθέσουμε και τις πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, τις δυνατότητες δημιουργικής λογιστικής που έχουν οι επιχειρήσεις καθώς και ότι ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου -όπως εφοπλιστικό- τυγχάνουν ασυλίας, αποκαλύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας της φορολογικής πολιτικής».

Παράλληλα, ανέφερε πως οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη» και πρόσθεσε ότι οι κλιμακωτές μειώσεις είναι πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες. Τόνισε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ επανακατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία που είχε καταθέσει και όταν συζητούνταν το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΜέΡΑ25  χαρακτηρίζει ταξική τη φιλοσοφία της ΝΔ

Ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, πρότεινε κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό», επισημαίνοντας πως «αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου».

Τέλος, χαρακτήρισε ταξική τη φιλοσοφία της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ και πρότεινε να φορολογείται η ακίνητη περιουσία με κλιμάκωση και να απαλλαγούν 100% από το φόρο οι ακίνητες περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr