Μαζικές παραιτήσεις από διοικήσεις κρατικών φορέων και Γενικές Γραμματείες - Ειδήσεις Pancreta

Λίγες ώρες αφού η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντα της, ακολούθησαν μαζικές παραιτήσεις από διοικήσεις κρατικών φορέων και Γενικές Γραμματείες. Το βράδυ της Τρίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος και ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Είχε προηγηθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της κρατικής τηλεόρασης, του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο σύνολό τους στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, στην αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη περνάει και το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι η διαδοχή θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια. «Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους».

Ακολούθως η Φωτεινή Κούβελα υπέβαλλε την παραίτηση της από τη θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων, αφήνοντας αιχμές για την ανδροκρατούμενη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς και για τη μεταφορά της γενικής γραμματείας από το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό της Εργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε τις διαθέσεις της. Μετά την ελάχιστη τοποθέτηση γυναικών υπουργών, η μετακίνηση της ΓΓΙΦ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και στον τομέα της Πρόνοιας, στενεύει τα όρια των πολιτικών ισότητας των φύλων».

Την παραίτηση του υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, για να διευκολύνει, όπως ανέφερε, το έργο του νέο υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Επισήμανε ότι εάν ο νέος υπουργός κρίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση ότι η εμπειρία του μπορεί να προσφέρει στο κοινό καλό, είναι πρόθυμος να διαθέσει αυτή την εμπειρία.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπέβαλε την παραίτηση του ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ υπέβαλε ο Μανώλης Παναγιωτάκης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Ο Μ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε για τη στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων και τη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της ΔΕΗ.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr