"Ποδαρικό" με το ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση - Ειδήσεις Pancreta

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τελείωσε για τα στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου που θέλουν μέσα στις επόμενες ώρες οι θεσμοί να έχουν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Μπορεί την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού να μην είναι τόσο «φορτωμένο», όμως το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά.AdTech Ad

Ακόμα και αν από το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνουν σίγουροι για την κυβερνητική συνοχή των 153,  το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» της τελευταίας στιγμής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να μπει στο τραπέζι η ελληνική πρόταση. Με τον υπουργό Εργασίας να βάζει τις τελευταίες "πινελιές" το τελικό κείμενο αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να σταλεί στους δανειστές (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM). Με ενδιαφέρον θα περιμένει η Αθήνα τις αντιπροτάσεις των θεσμών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και το νομοσχέδιο το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έρθει στη Βουλή.

Φαίνεται πως οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να δηλώνει χθες στον ΣΚΑΪ πως μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 15%- 20%. Συμφωνία φέρεται να υπάρχει στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και στα μερίσματα του δημοσίου.

Το μεγάλο «αγκάθι», που φαίνεται να είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, είναι η μεγάλη μάχη που καλείται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις που αποτελεί την βασική κόκκινη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξακολουθεί να προβληματίζει η σκληρή στάση που κρατά το ΔΝΤ, αλλά και το γεγονός πως οι δανειστές έχουν δείξει το σκληρό τους πρόσωπο και με το παράλληλο πρόγραμμα που επέλεξε να καταθέσει η κυβέρνηση και απαίτησαν την απόσυρσή του.

Μάχη αναμένεται να δοθεί και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με τους θεσμούς να επιδιώκουν να κινηθούν κοντά στο 55%, ενώ το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να είναι κοντά στο 62%-65%.

Γνωρίζοντας καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν τραβήξει αρκετά σε  χρόνο, με τους εταίρους να επιμένουν στις δικές τους θέσεις στην κυβέρνηση εναποθέτουν αρκετές ελπίδες και στο πεδίο των  πολιτικών πρωτοβουλιών.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, επιβεβαιώνεται πλέον και από κυβερνητικές πηγές, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να μεταβεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που φέτος διεξάγεται στις 21–24 Ιανουαρίου. 

Σε αυτή την περίπτωση η πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι το βασικό αντικείμενο των σημαντικών συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του συνεδρίου με κορυφαίους αξιωματούχους και ομόλογους του, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Επαφές σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το γεγονός πως το φορολογικό των αγροτών δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της αξιολόγησης έχει «λύσει» έως ένα βαθμό τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να μετατεθεί ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Σε καμία περίπτωση, όμως δεν το υποτιμούν γνωρίζοντας τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες αλλά και τα μηνύματα και τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές της περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: news247