Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό - Ειδήσεις Pancreta
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε σε δύσκολες ερωτήσεις, τονίζοντας ότι δεν έκρυψε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη

Με τη συνέντευξή αυτή ο πρωθυπουργός έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο σταθμό, ενώ ταυτόχρονα πήρε το ρίσκο να απαντήσει σε πολύ δύσκολες, σκληρές έως και επιθετικές ερωτήσεις, λίγες ημέρες πριν από εθνικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τους δύο δημοσιογράφους για σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε σφάλματα που έχει κάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια, ωστόσο πολλές φορές απάντησε «κάνετε λάθος», απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.  

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό στο παρελθόν και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, ευελπιστώντας σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Για τις διαπραγματεύσεις του 2015

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

«Είπαμε την αλήθεια»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

«Σήμερα έχουμε ανάπτυξη κι όχι λουκέτα»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.

«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών.

«Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του Σκάι: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη». 

«Απίστευτη πατριδοκαπηλεία»

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.

Για την τραγωδία στο Μάτι

«Όχι μόνο θύμωσα εκείνες τις ώρες αλλά νομίζω ότι για όποιους στην πολιτική δεν κοιτάνε μονάχα το πολιτικό κόστος, πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν από τις στιγμές που το συναίσθημα ήταν συντριπτικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τραγικές εξελίξεις στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ βρισκόταν στη σύσκεψη στο Συντονιστικό, δεν ήξερε πως αυτή μεταδιδόταν δημόσια και δεν ήξερε για τους νεκρούς. «Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχαν εικόνα καν εκείνη την ώρα αν βγαίνει αυτό δημόσια, σε απευθείας σύνδεση», είπε και πρόσθεσε:

«Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος αυτού. Βρέθηκα λοιπόν εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα. Ρωτούσα πράγματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη, είναι ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους.

»Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, πάγωσαν και δεν μου είπαν τίποτα, εκείνη την ώρα. Μόλις έφυγαν οι κάμερες μου είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Εκείνη την ώρα, μόλις συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να κάνω μια δήλωση και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Μία ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής».

«Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Πηγή: efsyn.gr