Ο Βέμπερ δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν - Ειδήσεις Pancreta

Εκτός κούρσας για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τίθεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν στο περιθώριο της Συνόδου των G20 ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με αυτό, έπειτα από συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της σύνοδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.

Θυμίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την 20ή Ιουνίου στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ. Θα συνεδριάσουν εκ νέου το βράδυ της Κυριακής (30/06) προκειμένου να βρεθεί λύση, λίγες ώρες πριν από την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στη μακρινή Οσάκα της Ιαπωνίας, με το συντονισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονται στην Σύνοδο των G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Γερμανού πολιτικού, τονίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, βασιζόμενο σε «καλά ενημερωμένες πηγές», που δεν κατονομάζει.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Die Welt αναφέρει τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ. «Είναι η καλύτερη επιλογή», επισήμανε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός απ’ τον διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν, πρέπει να αποφασίσουν επίσης και τους διαδόχους του Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της Φεντερίκα Μογκερίνι, που είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επίσης, καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι αλλά και νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr