«Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Κοκκινιά, Κορυδαλλός, Ρέντης, είναι για μας οι γειτονιές της περηφάνειας μας. Είναι το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται, και προχωρά μπροστά, στις πιο δύσκολες συνθήκες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, τονίζοντας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Ναι, είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». 

Αναφερόμενος στο χώρο των Λιπασμάτων, τόνισε πως αυτός ο χώρος «με τους αγώνες σας, της δημοτικής αρχής, και την επιμονή μας, καταφέραμε τελικά να το διασώσουμε από τους κερδοσκόπους του μπετόν και τον παραδώσαμε εκεί όπου ανήκει, στον λαό του Πειραιά». Μιλώντας για την ανησυχία των πολιτικών αντιπάλων και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αυτοδυναμίας της ΝΔ ή νέων περιπετειών με εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, σημείωσε πως «παρότι μετά τις ευρωεκλογές πανηγύριζαν τη "βέβαιη νίκη τους" στις εθνικές, τώρα τους έχουν ζώσει τα φίδια, αρχίζουν και τα γυρνάνε, γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η λογική της ψήφου των πολιτών στις εθνικές κάλπες, όπου αποφασίζουμε για τη ζώη μας». 

«Γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτική τζάκια, και στις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στο γκρεμό. Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί για να κερδίσεις εθνικές εκλογές μόνο φτιάχνοντας αρνητικό αφήγημα για τον αντίπαλο, αν δε μπορείς να φτιάξεις θετικό αφήγημα για σένα», είπε. Και διότι, πρόσθεσε, γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά των 500.000 που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή».

«Γι' αυτό ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ανασύρει από τα συρτάρια του άλλο έναν εκβιασμό, ένα παραμύθι με Δράκο, μπας και εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν», δηλαδή ότι «αν δεν λάβει, όχι τη νίκη, αλλά τη "λευκή επιταγή", θα έχουμε και άλλες εκλογές, με απλή αναλογική, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο». Ο πρωθυπουργός μίλησε για «παραμύθι» με «πέτσινο Δράκο». «Θέλει να μας πει, ότι αν δεν του δώσει ο λαός λευκή επιταγή τότε αυτός θα προτιμήσει, ακόμη κι αν νικήσει να δώσει πίσω τις 50 έδρες που δίνει ο παρόντας εκλογικός νόμος, γιατί είναι τόσο γενναιόδωρος». «Εμείς δεν ζητάμε λευκή εντολή από κανέναν, είμαστε δύναμη συνεργασίας και όχι αλαζονείας. Την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία μόνο ψήφο. Την επόμενη ημέρα θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει δυο πράγματα: «Πρώτον ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει. Πράγμα στο οποίο συμφωνούμε απολύτως». Το δεύτερο, είπε, «είναι ότι έχει γραμμένο στα παλιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας, αντικαταστάθηκαν τώρα από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας. Καμία ενότητα, καμία συνεργασία». «Κυρία Γεννηματά λυπάμαι, όσο απλόχερα κι αν σπεύσατε να τον στηρίξετε, αποτύχατε», ανέφερε, σχολιάζοντας την δηλωμένη πρόθεση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε σύγκριση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων και αποδόμησε το βασικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει καμία μείωση της φορολογίας το 2019 και 2020, όπως υποσχόταν, τις μεταθέτει για το 2021 και εάν προηγουμένως δελεάσει τους δανειστές με κύμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι τσουνάμι για τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας», είπε και πρόσθεσε αντιστικτικά: «Αντίθετα, εμείς έχουμε ξεκινήσει από τη μέρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας και συγκεκριμένων φοροελαφρύνσεων από 1/1/2020 χωρίς να τα θέτουμε υπό την αίρεση των δανειστών». Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουμε δεσμευτεί και για περαιτέρω μειώσεις στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στην προκαταβολή φόρου...Ο δικός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει ελαφρύνσεις δίχως περικοπές. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη διαφορά μας από το σχέδιο της ΝΔ μετά τον χρόνο υλοποίησης των ελαφρύνσεων. Όταν μιλούν για περικοπές εννοούν εκείνες τις δαπάνες που διασφαλίζουν την ύπαρξη και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ομαλότητα και σταθερότητα είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, με νέες αξιοπρεπώς αμειβόμενες δουλειές. Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της παραγωγής μας, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος». Πρόσθεσε ότι ενώ ο ίδιος προκήρυξε πρόωρες εκλογές βάζοντας πάνω από τους κομματικούς σχεδιασμούς, το συμφέρον της χώρας, να μην έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά να έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή να συνεχίσει η χώρα την πορεία της προς τη κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποδεικνύει ότι μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του και εκβιάζει με τζούφιους Δράκους στο όνομα δήθεν της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όμως δε του καίγεται καρφάκι».

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια ομαλότητα μπορεί να εγγυηθεί ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή που εγγυήθηκε μαζί με τους συνεταίρους του, τον κ. Σαμαρά, και τον κ. Βενιζέλο, στα μαύρα χρόνια της διακυβέρνησής τους;». «Η ομαλότητα, και η σταθερότητα μπορεί να έχει ως θεμέλιο, μονάχα μια πολιτική δημοκρατίας από την αρχή ως το τέλος, μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, μια πολιτική ανάπτυξης με σεβασμό στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον». «Η ομαλότητα, με δυο λόγια, έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση της κοινωνίας στην πολιτική που εφαρμόζεται. Όχι τις λευκές επιταγές», είπε και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια αντίληψη, και μια τέτοια πολιτική, είναι ξένη και εχθρική για τη ΝΔ», η οποία «το μόνο που φρόντισε ήταν η ομαλή επιβολή των μνημονίων και των κάθε μορφής αντιλαϊκών μέτρων».

Όπως είπε «η ΝΔ ήδη διαμοιράζει τα ιμάτια των Ελλήνων και επιχειρεί να εξαργυρώσει την ψήφο τους στις ευρωεκλογές». Αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση, δηλαδή τις συντάξεις», ενώ πρόσθεσε και το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, το οποίο έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η ΝΔ έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με μεγαλοϊδιοκτήτες Διαγνωστικών Κέντρων για ναπαραδώσει μέρος του προσωπικού αλλά και των υποδομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους στη πλάτη του ελληνικού λαού». 

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι υπήρξε ένας υπουργός που έβαλε το χέρι του στο μέλι της εξουσίας». «Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν συγκρουστήκαμε. Όσα λάθη και αν κάναμε όσες αστοχίες και παραλείψεις μπορώ να στέκομαι σε σας εδώ στους ανθρώπους του μόχθου με περηφάνια. Γιατί πετύχαμε τον μεγάλο στόχο. Εμείς μαζί με σας βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», είπε και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη δεν έχει ως στόχο την καταστροφή της κοινωνίας. Η κοινωνική Δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης. Τώρα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, την τεχνογνωσία για να κάνουμε το βήμα προς τα μπρος προς ένα σύγχρονο κράτος με παιδεία και υγεία που μας αξίζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει πλέον χωρίς να έχει δεμένα τα χέρια στην πλάτη. «Στις 7 του Ιούλη τα διλήμματα που έχουμε είναι προφανή. Θα επιτρέψουμε όσα κερδίσαμε να τα διαλύσει μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία; Θα επιτρέψουμε άλμα προς τα πίσω ή ένα άλμα προς τα μπρος; Όσο πιο πολύ πιστέψουμε στη Δύναμη του λαού μας και στη Δύναμη που έχει ο καθένας και η καθεμιά από σας. Αυτοί έχουν τα Μέσα, εμείς το Δίκιο. Μπορεί στις 7 Ιουλίου να είναι νικητής ο Λαός και όχι η ολιγαρχία. Σας καλώ να γεμίσουμε τις κάλπες με το πάθος, τη συνείδηση της Αριστεράς. Πιστεύω βαθιά ότι θα νικήσουμε αν λάβουμε αυτό το μήνυμα και το μεταφέρουμε όπου υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι της δουλειάς. Σας ευχαριστώ θερμά. Καλό αγώνα... Ψήφο ψήφο. Θα νικήσουμε», κατέληξε. 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr