Ο Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία για να μην γίνουν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις εντός του 2019 και υποστήριξε ότι «δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως δεν μπορεί να την καταργήσει, καθώς «κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου την αυτοδυναμία της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και να μην χρειαστεί να ανοίξουν οι κάλπες και τον Δεκαπενταύγουστο.

«Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι «θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

«Δεν έχουμε δικαιολογία για τα νούμερα»

Σχετικά με το αν θα μπορέσει να προχωρήσει σε άμεσες φοροελαφρύνσεις, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις μέσα στο 2019». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της «καμένης γης», αφού έχουν επίγνωση για τα όσα θα συναντήσουν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία δεν ξέραμε τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης. Εάν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας την επόμενη ημέρα θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ότι καταφέραμε ένα κεντροδεξιό μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πολύ τα άκρα και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου και αυτό για την Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα. Δίνει σε μένα και στη χώρα πολύ σημαντικά επιχειρήματα».

Δεν αλλάζει άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών

Αφού ξεκαθάρισε πως «δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να την ακυρώσει και θα προσπαθήσει να κερδίσει την επικοινωνιακή μάχη για τα Μακεδονικά προϊόντα.

«Έθεσα την ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της πριν να κυρωθεί η συμφωνία. Μέχρι και πρόταση μομφής καταθέσαμε. Γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν ονομαστικά υπέρ αυτής της κακής συμφωνίας. Μια κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Επιμένω στην επιθετική προβολή της αληθινής Μακεδονίας.

Θα κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας επικοινωνιακά και υπέρ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απολογούνται γιατί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία στα προϊόντα τους. Θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια ένταξης για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα».

«Η Βουλή θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, δήλωσε ότι «από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς απερχόμενους της κυβέρνησης, η Βουλή θα ερευνήσει. Η Βουλή είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να διερευνήσει και θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis», επισημαίνοντας πως «όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έγινε στην υπόθεση Novartis».

Αναφερόμενος στο νέο Ποινικό Κώδικα, υποστήριξε ότι «ο Ποινικός Κώδικας όπως ψηφίστηκε έχει πολλά καλά στοιχεία. Όμως στα ζητήματα ποινικής αντιμετώπισης κακοποιών υπάρχουν προβλήματα. Ενδεχομένως και στο πρώτο νομοσχέδιο να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις στα άκρως προβληματικά σημεία».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr