«Πεδίο μάχης» το ΚΙΝΑΛ μετά το διαζύγιο Γεννηματά - Βενιζέλου - Ειδήσεις Pancreta
φωτο αρχείου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά τη ρήξη μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και την ανακοίνωση αποχώρησης του τελευταίου από το κόμμα. Η σύγκρουση σημειώθηκε μετά την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Βενιζέλο προτείνοντάς του την τελευταία θέση στο Επικρατείας. Ο Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πως «μετατρέπει το κόμμα σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως η Φώφη Γεννηματά, παρά τη φυγή Βενιζέλου, φαίνεται πως θα συνεχίσει στην ίδια εμμονική στρατηγική. «Μόνος στόχος είναι η ήττα της πολιτικής και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε η προοδευτική δύναμη, να τελειώνουμε με τον αχταρμά. Εμείς μπορούμε να αποτελέσουμε ανάχωμα στην άνοδο της Δεξιάς», δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη της για την αποχώρηση Βενιζέλου. Πάντως την ίδια ώρα σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, δήλωνε πως «αν ο κόσμος μας ψηφίσει σημαίνει ότι επιδοκιμάζουν τις προτάσεις μας και άρα μας δίνουν τη δύναμη να επιβάλουμε κάποιες από αυτές σε μια προγραμματική συμφωνία» μιας κυβέρνησης συνεργασίας και με τη ΝΔ.

Η σύγκρουση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως ήταν αναμενόμενο επεκτάθηκε σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό του κόμματος. Υποψήφιοι βουλευτές αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για τις εθνικές εκλογές, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση της Φώφης Γεννηματά να... «αδειάσει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε όσους μένουν επικρατεί έντονος προβληματισμός αλλά και αγωνία για το μέλλον του κόμματος. Για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα ένα μήνα πριν από τις εκλογές», μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως πλήττεται η ενότητα. 

Ήδη ο Μάνος Επιτροπάκης, από τους υποστηρικτές Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά. Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητά μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω»!

Ταυτόχρονα,  ο Γιώργος Τόλιος, η Σοφία Θεολογίτου, αλλά και ακόμα δύο υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Στο γραφείο του Βενιζέλου, στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη Γεννηματά για «διχαστική και ακατανόητη απόφαση». Προβληματισμός υπάρχει και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και σε προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν γνώριζαν το παραμικρό. Διαρροή από τον Κώστα Σημίτη αναφέρει πως συνομίλησε τηλεφωνικά με πολλά στελέχη του Κινήματος και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις, δηλώνοντας «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ζητούν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν εάν χρειαστεί οι ανάλογες αποφάσεις. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 4 του μηνός πρόκειται να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr